Priče > Društvo

Sve što niste znali o operaciji SMANJENJA ŽELUCA: Da, možete da SMRŠATE, ali NIJE BEZOPASNO

Docent dr Dejan Veličković otkriva za K1 info kako izgleda ova operacija i kome je ustvari namenjena

Autor: Mina Duduković

21/07/2023 > 12:05

podeli vest:

Sve što niste znali o operaciji SMANJENJA ŽELUCA: Da, možete da SMRŠATE, ali NIJE BEZOPASNO
Foto: Freepik.com


Javne ličnosti operaciju smanjenja želuca doživljavaju kao bezazlen tretman kojim će da doteraju liniju, pa se lako odlučuju da "idu pod nož", zarad gubitka kilograma.

Mnoge zvezde, uključujući i domaće, često promovišu i ove intervencije prikazuju kao nešto "brzo i lako", čak i ako su i same zbog toga imale komplikacije. Verovatno zato i "obični smrtnici" maštaju ili se odlučuju na ovu operaciju.

Da ova procedura za gubitak kilograma nije bezazlena, govore mnogi primeri. Recimo, Lisa Mari Presli, ćerka Elvisa Preslija umrla je zbog komplikacija posle operacije smanjenja želuca, a to je mesecima nakon njene smrti potvrdio izveštaj patologa.

Ova intervencija, ukoliko je opravdana zbog zdravlja i kvaliteta života, je besplatna u Srbiji, ali naši ljudi najčešće odlaze u Tursku, a nažalost, nije retkost da se vraćaju sa brojnim komplikacijama. 

Docent dr Dejan Veličković otkriva za K1 info kako izgleda ova operacija, kome je namenjena i koje komplikacije prete, ukoliko se oporavak od operacije adekvatno ne isprati. 

Operacija smanjenja želuca se, prema najnovijim preporukama relevantnih međunarodnih udruženja za gojaznost, preporučuje pacijentima sa indeksom telesne mase više od 30 kg/m2, uz postojanje bolesti čiji se nastanak vezuje za gojaznost, kao što su povišen krvni pritisak, šećerna bolest tipa II, "sleep apnea", odnosno periodi bez disanja tokom sna, bolesti mišićno - skeletnog sistema (najčešće zglobova). Posle ovih operacija, i sledstvenog gubitka telesne mase, dolazi do značajnog popravljanja ili čak nestanka pomenutih bolesti i značajnog popravljanja kvaliteta života pacijenata. Sama operacija smanjenja želuca se izvodi minimalno invazivno (laparoskopski) i podrazumeva hirurško uklanjanje oko 75 odsto želuca. Ostatak želuca ima oblik banane ili rukava, značajno je manjeg kapaciteta sa deponovanje hrane - kaže Veličković. 

On dodaje da osim redukcije zapremine želuca, operacija ima i pozitivan hormonski efekat. Posle operacije dolazi do poboljšanja hormonskog profila digestivnih hormona, koji u krajnjoj instanci za rezultat ima manji apetit i bolju regulaciju nivoa insulina i šećera u krvi.

- Tačne podatke o ukupnom broju barijatrijskih operacija, u koje spada i operacija smanjenja želuca, nažalost nemamo. Ove operacije se izvode u Kliničkom centru Srbije (oko 40 procedura godišnje) i u nekoliko privatnih klinika u Beogradu. Moja pretpostavka je da se godišnje u Srbiji izvede oko 200, 300 ovih operacija - procene su dr Veličkovića, koji je svoju karijeru posvetio digestivnoj hirurgiji.

On naglašava da se ove operacije izvode u Kliničkom centru Srbije, jer RFZO prepoznaje gojaznost kao hroničnu, progresivnu bolest, te odobrava sredstva za tretman 40 pacijenata godišnje.

- Dakle, ova operacija, koja se izvodi u cilju smanjenja telesne težine i pre svega kontrolisanja bolesti koje su povezane sa gojaznošću, je najmanje kozmetska, a najvećim delom operacija koja povoljšava kvalitet života i produžava životni vek morbidno gojaznih pacijenata. Osim u KCS, kao što sam već napomenuo, operacije se izvodi i na privatnim klinikama u Beogradu, ali i u okruženju. Cena se u privatnim ustanovama kreće od 5.000 do 7.000 eura - objašnjava hirurg.

Na pitanje koji su rizici od operacije smanjenja želuca, doktor odgovara:

- Kao i svaka druga operacija, jer prosto ne postoji hirurška intervencija čiji je rizik jednak nuli, i ova operacija ima svoje rizike. Rezultati velikih svetskih studija na ovu temu govore da je trenutni rizik nastanka smrtnog ishoda nakon ove operacije oko 1/1000, tj. jedan smrtni ishod na 1000 operisanih pacijenata. Moguće komplikacije se mogu podeliti na hirurške, koje su posledica hirurškog rada, od kojih su načešće krvarenje sa šavne linije želuca i popuštanje same šavne linije, i na opšte, od kojih su najpoznatije i najčešće tromboembolijske komplikacije (tromboza velikih vena donjih ekstremiteta, tromboza velikih vena u trbuhu (portna vena i njene pritoke) i eventualna plućna embolija - jasan je hirurg. 

Foto: Privatna arhiva

 

Prema njegovim rečima najvažniji aspekt u prevenciji mogućih komplikacija je stručno osoblje, sa velikim iskustvom u navedenim procedurama, koje obuhvata hirurga, anesteziologa, kardiologa, pulmologa i nutricionistu.

- Samo multidisciplinarnim pristupom se navedeni rizici mogu svesti na minimum, a ukoliko se neke od komplikacija i jave, iskusan tim je garant tretmana komplikacija na adekvatan način. Prema tome, pacijenti prilikom odabira klinike, odnosno hirurškog tima, koji će se brinuti o njihovom zdravlju, pre svega treba da vode računa od iskustvu i rezultatima hirurga, odnosno gde navedeni hirurg radi, koliko je navedenih procedura uradio i kakvi su mu rezultati. Treba biti obazriv sa društvenim mrežama i cenom ove procedure. Ne treba po svaku cenu da cena operacije bude presudna, jer u formiranju cene najvažniju ulogu ima kvalitet ugradnog materijala. Niža cena obično znači ugradni materijal lošijeg kvaliteta - kaže hirurg. 

Anketa

 

Što se tiče komplikacija kod pacijenata operisanih u inostranstvu, doktor kaže da je tačno da se javljaju pacijenti koji su operisani u inostranstvu sa različitim komplikacijama.

- Pošto ne znamo tačan broj operisanih građana u Turskoj, ne možemo da donesemo sud da li se komplikacije javljaju češće nego u Srbiji. Komplikacije mogu da se dese bilo gde, i sa najstručnijim hirurzima, ali ono što je u taqkvim situacijama najvažnije jeste da budete u stalnom kontaktu sa vašim hirurgom, koji jedini zna navedenu operaciju i njene rizike. U tom smislu je odlazak u inostranstvo radi ovih operacija, i brz povratak u Srbiju problematičan - kaže doktor Veličković, i dodaje da ukoliko se operacija izvede bezbedno, i sa adekvatnom preoperativnom proipremom, pacijenti se veoma brzo oporavljaju i mogu se vratiti uobičajenom poslu već posle dve nedelje. 

 

Ostavite komentar