Priče > Društvo

Ako dosad niste VEZIVALI POJAS na zadnjem sedištu, ovo su razlozi da ODMAH počnete

Dok se na putevima beleži veći broj automobila, smanjuje se broj poginulih i za čak 1.200 manje povređenih u saobraćajnim nesrećama

Izvor: K1info/rts.rs

16/07/2023 > 20:24

podeli vest:

Ako dosad niste VEZIVALI POJAS na zadnjem sedištu, ovo su razlozi da ODMAH počnete
Foto: Pixabay.com


Počinje vikend pa se ponovo očekuju gužve na putevima u Srbiji.

Od početka leta gotovo 4,5 miliona vozila i više od 1,3 miliona putnika, prošlo je kroz našu zemlju. Nadležni kažu da se samo 18 odsto putnika na zadnjem sedištu vezuje pojasom i upozoravaju da time u slučaju nesreće ugrožavaju ne samo sebe već i one na prednjim sedištima.

Otvaranje obilaznice oko Beograda navelo je, sve više putnika, koji idu ka Grčkoj, Albaniji ili Turskoj da putuju kroz Srbiju. Tome doprinosi i to što je obilaznica označena kao prioritetna za sve korisnike navigacije koji, kao krajnju destinaciju, navedu bilo koje drugo odredište izuzev Beograda.

Dok se na putevima beleži veći broj automobila, smanjuje se broj poginulih i za čak 1.200 manje povređenih u saobraćajnim nesrećama u poređenju sa istim periodom prošle godine. Za 20 odsto manje je i nezgoda.

Foto: MUP RS

 

Pored brzine i alkohola, veliki problem je nevezivanje sigurnosnog pojasa. Na prednjim sedištima koristi ga oko 75 odsto učesnika u saobraćaju, dok se na zadnjim sedištima vezuje tek 18 odsto putnika.

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije Slaviša Lakićević ističe da se beleži nedovoljno vezivanje pojasa kako na prednjim sedištima tako i na zadnjoj klupi.

- Kada bismo dostigli nivo evropskih zemalja imali bismo 100-120 poginulih manje svake godine što je veoma značajno. Moram da kažem da smo sankcionisali veliki broj vozača koji ne koriste pojas kao jedan od najbitnijih elemenata pasivne zaštite i to za deset odsto više nego prošle godine - navodi Lakićević.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović apeluje na vozače i putnike da se obavezno vezuju.

- Posebno molim sve putnike na zadnjem sedištu da vežu pojas. Ukoliko nemate vezan pojas, ne samo da ugrožavate sebe već ugrožavate i onog ispred sebe. U slučaju čeonog sudara ukoliko niste vezani, vi ćete svojim telom teško povrediti ili čak usmrtiti onoga koji se nalazi ispred vas - upozorava Okanović.

Bezbedno i propisno, apeluju iz policije. Leti je više vozila na auto-putevima što zahteva i veću pažnju za volanom.

Kampanja "Vozi odmoran" usmerena je na sve vozače, da u letnjim mesecima, kada u nezgodama strada najviše učesnika u saobraćaju, na put kreću odmorni i da prave pauze na svaka dva sata vožnje.

- U toku perioda trajanja kampanje naši kamperi će se kretati naopterećenijim tranzitnim pravcima, Koridorom 10 i 11 i svraćaće na odmorišta. Podsećaćemo građane na slogan kampanje i pozivati ih da ponovo naprave pauzu nakon dva sata vožnje, a davaćemo i savete za bezbednu vožnju - kaže v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

 

Ostavite komentar