Priče > Društvo

SRBI ZAROBLJENI na Siciliji zbog erupcije VULKANA su dobro - poznat je i PLAN povratka u našu ZEMLJU

Vulkan Etna proradio je u nedelju kada je izbacio pepeo na Kataniju

Izvor: K1info/kurir.rs

22/05/2023 > 18:12

podeli vest:

SRBI ZAROBLJENI na Siciliji zbog erupcije VULKANA su dobro - poznat je i PLAN povratka u našu ZEMLJU
Foto: Pixabay.com


Putnici, njih 100, koji su zarobljeni na Siciliji posle erupcije vulkana Etna su dobro i zbrinuti su, kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA).

- Putnici koji su danas trebali da se vrate avionom u Srbiju su trebali da putuju letom "Air Srbije", ali je put otkazan iz bezbedonosnih razloga. U pitanju su uglavnom individualni putnici, a imamo i grupe koje su krenule sa agencijama. Oni su odmah pošto se saznalo da je let otkazan dobili smeštaj, hranu. Postoje dve opcije za njihov povratak, jedna je da se čeka 26. maj, do kad će, kako se očekuje, da se uspostaviti normalan avio-saobraćaj. Ako većini putnika to bude daleko, onda će se oni prebaciti trajektom na Maltu, odakle će se vratiti kući - kaže Seničić.

Inače, vulkan Etna, najaktivniji vulkan u Evropi, proradio je u nedelju i izbacio pepeo na Kataniju, najveći grad na istoku Sicilije.

Italijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV) saopštio je da oblaci i kišni dani ometaju praćenje erupcije, koja je nekada spektakularan prikaz vatre i lave.

- Pepeo je pao na Kataniju i na jedan grad na obronku planine Etna. Nije bilo izveštaja o povređenima. Monitoring je zabeležio dokaze o pojačavanju aktivnosti podrhtavanja poslednjih dana - saopšteno je u institutu.

 

Ostavite komentar