Priče > Društvo

Doktorka je na zahtev RODITELJA SKLONJENA iz tima: Predsednik Saveta roditelja o MRAČNOJ SEANSI u "Ribnikaru"

Kako je rekao, roditelji su izgubili jedinstven stav, podelili su se u tri grupice, ali situacija se kreće u boljem pravcu

Izvor: K1info

22/05/2023 > 14:34

podeli vest:

Doktorka je na zahtev RODITELJA SKLONJENA iz tima: Predsednik Saveta roditelja o MRAČNOJ SEANSI u "Ribnikaru"
Foto: Youtube PrintScreen/K1


Predsednik Saveta roditelja Osmovne škole "Vladislav Ribnikar"m Igor Đorđević, tokom gostovanja u "Uranku" na K1 televiziji osvrnuo na "muzikoterapiju" doktorke Ranke Radulović koja je dva dana posle masakra "decu uvela u kabinet i puštala im narodnu muziku i govorila im o tome da treba da se povežu sa duhovima i dušama svojim mrtvih drugara", što je sinoć javnosti otkrio Slobodan Negić, otac ubijene devojčice Sofije.

- Delimična istina tu postoji o tome što se dogodilo, ali onog trenutka kada su roditelji kazali da nisu zadovoljni tom ženom, ta žena više nije bila u timu koji pruža pomoć. Ne ulazim u njene kvalitete. Znam iz druge ruke, jer nisam bio tu, da nije tačno da je puštala narodnu muziku. Ono što je radila je bio deo psihoterapije i u to ne bih da ulazim. Nisam bio tu. Bojim se da se moje reči ne iskoriste na pogrešan način - rekao je Igor Đorđević u Uranku. 

- Svakome od roditelja te dece koja su najviše traumatizovana se izlazi u susret. Kada su rekli da je ne žele ona je sklonjena. Bila je još jedna kojom nisu bili zadovoljni, i ona je sklonjena i izrazili su želju da rade sa određenim timom i rade sa njim. Da rade časove fizičkog i geografije i izašlo im se u susret, nije isti odnos sa decom koja lakše i koja teže prolaze kroz ovo - rekao je Igor Đorđević, predsednik Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar, u emisiji "Uranak".

Jako je Predsednik Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" Igor Đorđević istakao je danas za K1 da su roditelji izgubili jedinstven stav i da su se podelili u "tri grupice", ali da se situacija kreće u boljem pravcu.

- Nismo ni očekivali da će se to brzo dešavati. Nažalost, došli smo u situaciju koju nismo želeli, a to je da smo kao roditelji izgubili jedinstveni stav. Ponovio bih izjavu gospodina Negića od sinoć koji je vrlo emotivno napomenuo da ne sumnja u empatiju svakog čoveka, ne samo u školi nego i van škole. Svi tu empatiju drugačije pokazujemo i doživljavamo. Kao predstavnici roditelja mi smo se na neki način podelili u tri grupe - rekao je on. i dodao: 

- Postoji grupa roditelja dece razreda 7/2 u čiju dobru nameru ne sumnjamo nimalo. Oni su preživeli najveću traumu i njihove namere su onakve kako osećaju. Mi smo kao Savet roditelji stali iza njihovih sedam zahteva koje su nam predložili na prvom sastanku i ja kao ovlašćeno lice za kontakt sa Vladom, ministarstvima i medijima, zastupao sam isključivo tih sedam njihovih zahteva. Dodatne zahteve nisu uputili nama, i mi se kao Savet nismo izjašnjavali jer ih zvanično nismo ni dobili.

Kada je reč o zahtevu za smeni direktorke škole, psihologa i pedagoga, Đorđević je kazao da on po tom pitanju može izneti samo svoj lični stav.

- Kada je reč o odgovornosti bilo koga u školi - direktorke, pedagoga, psihologa... Ako se od strane bilo koga u istrazi, inspekcije ili Tužilaštva, pokaže da postoji njihova odgovornost - ja ću podržati taj stav i zahtev. U ovom trenutku ne mislim da je dobro za decu da nemaju svog pedagoga i psihologa koje poznaju. Mnogima od njih su i dan-danas podrška, iako je i njima samima teško.

Kako je rekao, njegov lični stav je da dodatne zahteve ne može da podrži.

- Ali ukoliko se obrate Savetu roditelja da podržimo, i ako većina bude za to, naravno da ćemo da podržimo i staćemo i iza tih zahteva. Treća grupa roditelja je na nekorektan način izašla sa puno dezinformacija koje su u petak objavljene u medijima, a čak bih upotrebio i reč koja možda nije primerena - s mnogo laži. To je grupa roditelja koja je tražila momentalno zatvaranje škole i završetak školske godine. Ja neću uopšte da govorim o njihovim zahtevima, jer će ih nadležni organi razmatrati. Smeta mi način na koji su izašli u javnost i to što su kazali, sa mnogo laži, da je održan kolegijum Saveta roditelja koji je oformljeno telo podobnih roditelja.

Foto: Youtube PrintScreen/K1

 

Igor Đorđević smatra da svako ima pravo na svoj stav.

- Samo bih pitao tu grupu roditelja da li mi ostali imamo pravo da razmišljamo o tome šta je najbolje za našu decu. U ovom trenutku u školu dolazi više od 700 dece, tri odeljenja su na rekreativnoj nastavi, imamo organizovane druge aktivnosti van škole, većina dece žele da bude tamo. Apsolutno mislim da predstavljam većinu. Direktno sam imao prilike da razgovaram sa roditeljima učenika odeljenja 7/2 na jednom njihovom sastanku, gde nisam fizički prisustvovao već sam se uključio preko telefonske veze i izneo sam sve stavove koje sam zastupao u pregovorima sa Vladom i tužilaštvom, i koje sam izneo u medijima - rekao je on i dodao: 

- Odgovorno tvrdim da je svaki moj nastup bi u skladu sa njihovih sedam zahteva. Oni zameraju nedostatak informacija s druge strane. Odgovoran sam prema Savetu roditelja i na tom kolegijumu smo napadnuti da smo mi odlučili da se deca vrate na nastavu, a nismo, jer mi za to nismo ovlašćeni. Sazvao sam kolegijum upravo da bih preneo o čemu sam razgovarao u Vladi i u Tužilaštvu, i svi roditelji su dobili zapisnik sa tog sastanka. Ne želim ništa da zamerim roditeljima učenika 7/2, oni se bore za svoje stavove i na to apsolutno imaju pravo.

Zašto je odložen jučerašnji sastanak?

- Na neformalnom sastanku je bilo oko 40 roditelja od nas 42. Nismo vodili zapisnik, jer je sastanak na samom početku odložen, ali kada smo već bili tu hteli smo da čujemo različita mišljenja. Četvoro roditelja ubijene dece imalo je odvojeni sastanak sa predstavnicima Vlade i ministarstva, ja tamo nisam bio. Pre našeg je krenuo njihov sastanak i odložili smo ga upravo zato, jer smo smatrali da nije u redu da Savet roditelja zaseda i dobije informacije pre nego ih dobiju roditelji stradale dece - rekao je on. 

Dodao je da je sastanak odložen zbog nedostataka informacija.

- Odložili smo sastanak samo iz tog razloga što svi roditelji stradale dece nisu dobili informacije, a želimo da oni prvi dobiju odgovor Vlade po pitanju njihovih sedam zahteva pa tek onda mi. To je bio jedinstveni stav celog Saveta roditelja. Moj utisak je da je većina roditelja smatrala da su postupci kojima se deca polako vraćaju na nastavu ispravni. Bilo je roditelja koji se sa time nisu slagali, i nismo iznosili nikakve konačne zaključke jer je sastanak bio neformalan - rekao je on.

Foto: Tanjug printscreen

 

Donekle je očekivano da postoje različita mišljenja, kazao je Đorđević, ali ga to i boli.

- Mnogo nas je i svi imamo svoje mišljenje o tome šta je najbolje za decu. Ono što ja smatram je to da mora da se misli o svoj deci, i onoj koja žele i onoj koja ne žele da idu u školu. Tim koji je oformljen i koji organizuje povratak u školu se trudi da omogući i jednima i drugima da imaju način povratka u zajednicu i to onako kako osećaju da treba. Svako od članova tog tima, uključujući i mene, je u nekom koraku sigurno pogrešio, jer se svi prvi put srećemo s ovakvom situacijom. Niko od ljudi iz raznih zdravstvenih institucija, iz školske uprave, iz uprave škole nema lošu nameru, niti je ima bilo ko od roditelja. Oni koji imaju drugačiji stav nemaju lošu nameru. Svi želimo najbolje, ali mislim da treba da slušamo struku.

 

 

Ostavite komentar