Priče > Društvo

UČENICI Prve beogradske gimnazije OBJASNILI svoje predloge: Evo šta oni misle da je "klica" PROBLEMA u ŠKOLAMA

Đaci kažu da su otvoreni za dodatne predloge i sugestije posle tragedije u "Ribnikaru

Izvor: K1info/Tanjug

12/05/2023 > 18:32

podeli vest:

UČENICI Prve beogradske gimnazije OBJASNILI svoje predloge:  Evo šta oni misle da je "klica" PROBLEMA u ŠKOLAMA
Foto: Pexels.com


Podstaknuti tragedijom koja se prošle nedelje dogodila u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” učenici Prve beogradske gimnazije izneli su svoje predloge rešenja kako bismo zajedno prevazišli ovu situaciju i u budućnosti sprečili njeno ponavljanje.

- Želeli smo da damo svoje predloge kao moguća rešenja i pozovemo što više učenika i profesora da nam se pridruže jer se svi borimo za isto - za buduće dobro. Naravno otvoreni smo za dodatne predloge i sugestije - rekao je za Tanjug Uroš Palević, učenik Prve beogradske gimnazije. 

Učenici smatraju da je vaspitanje dece od strane roditelja nešto što izostaje u manjoj ili većoj meri, kao i sekundarno vaspitavanje koje deca treba da steknu u školi uz svoje učitelje, nastavnike i profesore.

Palević je dodao da su ti zahtevi u vezi sa tri osnovne teme vide kao "klicu" problema - to su teme reforme školstva, sprovođenje zakona o minimalnoj udaljenosti kladionica od školskih ustanova i regulativa medija.

Nikola Milanovića, takođe učenik Prve beogradske gimnazije, istakao je da se sve više uviđa da je vaspitanje dece od strane roditelja nešto što izostaje u manjoj ili većoj meri.

On je naveo da je bitno i sekundarno vaspitavanje koje deca treba da steknu u školi, uz svoje učitelje, nastavnike i profesore. 

- Tražimo od države da pruži adekvatnu reakciju u ovom pogledu i odreši nastavničke ruke, posebno na ove načine, kao što su snižavanje tolerancije prema učenicima, povećanje plata u prosveti, uvođenje novog školskog predmeta i fokus na važnim zapostavljenim predmetima. Smanjiti opterećenje nastavnika administrativnim procedurama kako bi bili usredsređeniji na vaspitno-obrazovni rad, Uvođenje preventivnih psiholoških pregleda i razgovora za sve učenike jednom godišnje - rekao je Milanović. 

 


 

 

Ostavite komentar