Priče > Društvo

Na ĐAKE iz "Ribnikara" neće se VRŠITI PRITISAK da se vrate u ŠKOLU: Stručnjaci objasnili šta i kako dalje

Kabinet istorije biće zatvoren i rekonstruisan, a i sama škola pretrpeće izmene

Izvor: K1info

08/05/2023 > 16:49

podeli vest:

Na ĐAKE iz "Ribnikara" neće se VRŠITI PRITISAK da se vrate u ŠKOLU: Stručnjaci objasnili šta i kako dalje
Foto: ATA Images


Đaci Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u školske klupe vraćaju se u sredu, ali se na decu i nastavnike koji se ne osećaju dobro neće vršiti pritisak da se vrate u školu.

Izrađen je Plan intervencije u krizi i formiran Školski tim za krizne situacije, a tvorac ovog plana Mihreta Fejzula iz Ministarstva prosvete kaže da to neće biti klasičan povratak na nastavu, ali je važno da škola bude otvorena i da deca znaju su odrasli dobro i da mogu njima da pruže podršku.


Stručnjaci su u "Uranku" otkrili i da će kabinet istorije biti zatvoren sve dok se ne izvrši rekonstrukcija, a i sama škola pretpeće neke izmene.

Mihreta Fejzula iz Ministarstva prosvete rekla je da su formirani timovi podrške koji će pružiti pomoć deci, njihovim roditeljima, nastavnicima i svim zaposlenima škole „Vladislav Ribnikar“. 

- Neće to biti klasičan povratak na nastavu. U izradu Plana intervencije u krizi bili su uključeni, osim kolega iz Ministarstva prosvete, i kolege iz Ministarstva zdravlja, Društva psihologa Srbije, Odeljenja za psihologiju Filozofskog fakulteta i velikog broja stručnjaka. Učestvovali su naravno i zaposleni škole i predstavnici Saveta roditelja s kojima smo većali i razgovarali šta je pre svega najbolje za decu. Ovo je situacija koja je sve iznenadila. Niko ovo nije mogao da očekuje ni da predvidi. U Planu je sve što su stručnjaci rekli, kao i potrebe roditelja i učenika koje su nam preneli juče na Savetu roditelja - kazala je Fejzula u „Uranku“. 

Foto: Youtube PrintScreen/K1

Mihreta Fejzula

Škola „Vladislav Ribnikar“ otvorena je od danas za učenike od prvog do četvrtog razreda.

- Učitelji i učiteljice su dobili podršku stručnog tima koji je još od petka u školi i dežuraće od danas. Tu su stručnjaci iz Instituta za mentalno zdravlje, Klinike za neorologiju i psihologiju... Važno je da je škola otvorena i da deca znaju da smo svi mi tu. Potrebno je da im pošaljemo poruku da smo mi odrasli dobro i da njima možemo da pružimo podršku. Pruža se podrška i zaposlenima, i potrebno je da ih osnažimo, baš kao i roditelje. Mnogo je važno da se vratimo u svakodnevnu rutinu jer će tako deca prevladavati ovu situaciju. Biće tu timovi stručnjaka svakog dana - kazala je Mihreta Fejzula.  

Foto: Youtube PrintScreen/K1

 

Kako je kazala, škola je potpuno sređena i očišćena. 

- To se podrazumeva. Veliki broj roditelja je juče govorio o tome da deca imaju potrebu da budu zajedno. Oni se okupljaju oko škole. U petak smo bili tu i deca su došla do škole. Imali su potrebu da zagrle direktorku, nastavnike, pedagoge. U procesu tugovanja i traume imaju potrebu da budu sa ljudima koje poznaju i s kojima su preživeli sve. Neće se vršiti pritisak na decu koja se ne osećaju dobro da dođu. Fleksibilan je povratak, jer nisu sva deca i sva odeljenja pogođena na isti način. Imamo drugu smenu koja nije direktno bila tu, i oni bi mogli biti pokretači. Ići ćemo dan za danom - istakla je Fejzula.

Pojedini nastavnici nisu dobro

Psiholog Nikola Petrović s Filozofskog fakulteta u Beogradu kaže da kontrolni i pismeni zadaci više nisu važni i da će se godina privesti kraju.

- Osmaci imaju svoje obaveze u vezi s upisom u srednje škole. Pretpostavljam da je njima to u ovom momentu nemoguće odložiti, ali za ostale jeste. Nastavnicima će biti pružena podrška, jer neki od njih nisu dobro, pa možda neće ni raditi neko vreme. Ali, mnogi jesu dobro, kažu da imaju snage, misle da mogu da podnesu povratak i osećaju odgovornost da budu tu. Poruka direktorke i svih nas je da ako neko od zaposlenih nije dobro - da ne dolazi na posao. Ljudi imaju pravo da uzmu bolovanje i da ne rade. Taj proces će trajati dugo - rekao je on.

Foto: Youtube PrintScreen/K1

Nikola Petrović

Kako je istakao, psihološka pomoć u krizi koju sad primenjuju je prva pomoć i podrška da što manji broj dece i nastavnika kasnije potraži psihijatrijsku i terapeutsku pomoć.

- Pokušavamo da to smanjimo ovim što ćemo sad primeniti. Psiholozi i psihijatri su na terenu već danas i pružaće podršku - razgovaraće sa decom ako ona to žele. Nećemo ih ništa propitivati, biće to razgovor ako dete želi. Normalizovaćemo sve reakcije, i ljutnju i anksioznost. Za svaki slučaj poslali smo više kolega nego što je potrebno. Obično ta psihološka pomoć traje oko mesec dana, ali u tom periodu napraviće se trijaža kome je potrebna dodatna pomoć, jer nekome ovo neće biti dovoljno - rekao je Petrović.

Kabinet istorije zatvoren

On je kazao da će kabinet istorije biti zatvoren.

- Doći će sigurno i do određene dodatne rekonstrukcije, pretpostavljam tokom letnjeg raspusta. Biće još izmena u školi - rekao je psiholog na televiziji K1 i dao savet u vezi sa društvenim mrežama.

- Svi ti sadržaji su postojali i pre ove tragedije. Filozofski fakultet ima ideju da osobe koje su bliske mladima preko TikTok-a i drugih mreža šalju poruke empatije i solidarnosti, jer te mreže mogu da se koriste i tako, na pravi način. Kao sredstvo komunikacije sa decom. Decu ne možemo sprečiti da budu na mrežama, ali roditelji mogu obratiti više pažnje na to šta im deca gledaju i slušaju - savet je Nikole Petrovića.

Foto: Youtube PrintScreen/K1

Bojana Jevtović
Kako učenicima objasniti da se u sredu vraćaju? 

Bojana Jevtović iz Unicefa Srbije kazala je da je velika odgovornost na roditeljima i na nastavnicima, ali da tu odgovornost moramo svi da podelimo. 

- Moramo da pozovemo decu da se vrate u škole i svojim rutinama. Ne možemo tu odgovornost prebaciti samo na roditelje, da se samo oni bave traumama svoje dece. Moramo da pošaljemo poruku da je škola bezbedna. Roditelji treba sa decom da razgovaraju o osećanjima. Da ih slušaju aktivno, posmatraju, pitaju ih kako se osećaju. Ako se dete plaši, probajte da nađete razlog i uzrok tog straha: da li je to neki zvuk, neka slika, vest... Najvažnija poruka je da smo mi bezbedno društvo, a naša dužnost je da obezbedimo podršku  - kazala je Jevtović u „Uranku“. 

 

Ostavite komentar