Kultura > Art

Odlična vest za KULTURU BEOGRADA: Renoviranje Muzeja u Resavskoj, STALNA POSTAVKA od 2027.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković kaže da će 120 godina postojanja ove ustanove biti proslavljeno nizom manifestacija

Izvor: K1info/Tanjug

08/02/2023 > 16:48

podeli vest:

Odlična vest za KULTURU BEOGRADA: Renoviranje Muzeja u Resavskoj, STALNA POSTAVKA od 2027.
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković kazala je Tanjugu da će nizom manifestacija, proslaviti 120 godina postojanja (osnovan 1903) ove ustanove.

Očekuje da će publika konačno stalnu postavku muzeja videti 2027. u prostoru u Resavskoj ulici čije renoviranje počinje u septembru ove godine.  

Medaković napominje da je neprihvatljivo da muzej nema svoju stalnu postavku.

- Slavićemo ovaj važan jubilej tematskim izložbama u čijim postavkama će se naći blago naše kolekcije. U prostoru Salona Muzeja grada Beograda u Bulevaru Kralja Aleksandra tokom 2023. godine predstavljaćemo izložbe čije postavke će sadržati najbolje iz naše kolekcije. Počeli smo sa izložbom "Poklon kolekcija Vlade Veličkovića" koja je otvorena 1. februara i koja govori o posebnom fenomenu daravinja ustanovama zaštite. Ta izložba beleži veoma veliki posetu - rekla je Medaković i napomenula da je će sve ustanove pod ingerencijom Muzeja grada Beograda imati programe namenjene proslavi jubileja.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Jelena Medaković

- Naša kolekcija sadrži artefakte koji pokazuju život i stvaralaštvo u rasponu od 8.000 godina. Planirali smo različite programe za različitu publiku tokom 2023. godine. Muzej grada Beograda ima 157.000 artefakata i na desetine hiljada studijskih zbirki. Polovina te kolekcije nastala je poklonima naših poznatih umetnika, porodica i pojedinica. To govori o neophodnosti saradnje sa njima ustanova zaštite kakav je Muzej grada Beograda. Važno nam je da naglasimo šta zmači umetnik - darodavac i umetnik-mentor - izjavila je Medaković i dodala da je u planu realizacija dve izložbe čuvenih laureata Fondacije Vlade Veličkovića.

Kako kaže u planu je i izuzetno predstavljanje Muzeja grada Beograda u Ljubljani.

- Konferencija posvećena konzervaciji, koju realizujemo zajedno sa Muzejom grada Ljubljane zakazana je za kraj maja i deo je izuzetne međunarodne saradnje sa drugim muzejima. Radni naziv te konferencije glasi "Novi talas jugoslovenskog dizajna"... Između ostalih tamo ćemo sreti i Sašu Mehtiga autora čuvenog K76 Kioska koji je proslavio jugoslovenski dizajn u svetu - kazala je Medaković.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Jelena Medaković

Prema njenim rečima Muzej grada Beograda je konačno dobio budžet za renoviranje ogromnog prostora u Resavskoj ulici što je, kako kaže, najbolja vest za muzej u 2023. godini.

- Pripremni radovi će početi u jesen 2023. godine i očekujem da će trajati najmanje tri godine naša selidba u Resavsku ulicu.  Ako sve bude po planu u renoviranom prostoru konačno postavljamo stalnu postavku 2027. godine - kazala je Medaković.

 

Ostavite komentar