Priče > Društvo

Kako to da SNIMANJE u sali niko RANIJE nije prijavio? MINISTARKA zgrožena potezom sestre iz Narodnog fronta

Niko ne sme da snima pacijente bez obzira na to da li im se vidi lice ili ne, kaže prof. dr Danica Grujičić

Izvor: K1info/telegraf.rs

26/04/2023 > 13:36

podeli vest:

Kako to da SNIMANJE u sali niko RANIJE nije prijavio? MINISTARKA zgrožena potezom sestre iz Narodnog fronta
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić reagovala je na vest o medicinskoj sestri iz GAK "Narodni front" koja je suspendovana jer je snimke iz operacione sale širila na društvenim mrežama, a jutros uživo na TikToku prenosila porođaj carskim rezom.

Ona je istakla da niko nema pravo da snima pacijente i da zalazi u njihovu intimu, i pozdravila odluku direktora GAK-a da se sestra, koja se na društvenim mrežama predstavlja kao Instrumentarka Jellena, suspenduje.

- Zgrožena sam činjenicom da je jedan zdravstveni radnik došao na ideju da prenosi ono što se dešava u operacionoj sali na Instagramu, Tik-toku ili bilo kojoj društvenoj mreži na internetu. Lično mislim da takva osoba treba da da prođe ponovo procenu Medicinu rade da li je sposobna da radi u takvim uslovima. Pozdravljam odluku direktora Mikovića da se ona suspenduje - kazala je prof. dr Grujičić za Telegraf.rs.

Ona je napomenula da za dalje korake mora da se postupa kako nalaže Zakon o radu, kako se ne bi došlo u situaciju da se na kraju sestri koja je sve ovo uradila, plaća odšteta.

Foto: TikTok screenshot

 

- Bukvalno sam zgrožena, i osuđujem to što je uradila. Nikada mi takva ideja ne bi pala na pamet, to je intima svakog pacijenta, niko ne sme da ih snima bez obzira na to da li im se vidi lice ili ne - rekla je ministarka zdravlja i kazala da je čudi da niko to nije prijavio ko je primetio da ona snima.

U GAK "Narodni front" rečeno je da je Uprava zgrožena i najstrožije osuđuje postupak medicinske sestre, koja se na društvenim mrežama predstavlja kao Jellena, a širi snimke iz operacione sale na društvenim mrežama, odnosno uživo ih prenosi iz operacione sale Klinike, kažu za Telegraf.rs u ovoj klinici.

- Istovremeno se zahvaljujemo svima koji su nam blagovremeno ukazali na ovakvo dešavanje, da bi smo mogli promptno da reagujemo i preduzmemo sve neophodne mere da se tako nešto nikad ne ponovi. Medicinska sestra koja je napravila ozbiljnu povredu radnih dužnosti i obaveza kao i profesionalne etike je odmah po hitnom postupku suspendovana, a pokrenut je i disciplinski postupak - kažu u Forntu i dodaju da mera zabrane upotrebe mobilnih telefona u porodilištu i operacionoj sali i dalje na snazi.

Kako se može videti na TikToku ona je radila lajv, odnosno prenos uživo porođaja putem carskog reza. Pratioce je obaveštavala unapred o vremenu prenosa i tražila da joj postavljaju pitanja.

 

Ostavite komentar

Običan Srbin

Ne znam što ministarka komentariše da li je neka sestra u nekoj bolnici snimala nešto ili ne, neka se time bavi direktor bolnice, a neka se ministarka bavi onim što stvarno treba da spada u njen posao.

26.04.2023 18:30