Priče > Društvo

Svetski dan ROMA: Skup u srpskom parlamentu, ORLIĆ čestitao PRAZNIK

Predsednik Skupštine je naglasio da sve zajednice u našoj zemlji mogu, kao i do sada, da računaju na podršku države

Izvor: K1info/Tanjug

08/04/2023 > 17:23

podeli vest:

Svetski dan ROMA: Skup u srpskom parlamentu, ORLIĆ čestitao PRAZNIK
Foto: Tanjug/Narodna skupština Srbije


U Skupštini Srbije danas je, povodom obeležavanja Svetskog dana Roma, održan skup na kojem je predsednik Skupštine Vladimir Orlić istakao posvećenost države stalnom poboljšanju njihovog položaja, eliminisanju svake društvene nejednakosti, te intenzivnom radu na tome da nijedna zajednica ne bude izostavljena ili diskriminisana u bilo kom pogledu.

Orlić je čestitao praznik svim Romkinjama i Romima i podsetio da Srbija ima sadržajan i kvalitetan zakonodavni okvir, koji osigurava i suštinski unapređuje položaj manjinskih zajednica, marginalizovanih i takozvanih nevidljivih grupa u društvu.

U cilju uspešne implementacije pomenutog zakonodavnog okvira, kako je dodao, tesno sarađuju i Skupština i Vlada Srbije, kao i lokalni nivoi vlasti, sprovodeći državnu politiku predsednika Republike Aleksandra Vučića.

- Želim da vam se zahvalim jer ste uvek na strani Srbije, na strani te državne politike, koja podrazumeva napredak u svakom smislu, i koja omogućava da i romsku zajednicu danas osnažujemo, podržavamo i uključujemo u sve aspekte društveno-političkog života. I svaki postignuti uspeh na tom putu ne proglašavamo za gotov posao, već on uvek predstavlja dodatni podstrek za dalje unapređenje položaja Roma i svih drugih nacionalnih manjina, svesni da svojim potencijalima oni daju snažan doprinos zajedničkom radu na daljem razvoju naše Srbije - poručio je Orlić.

Predsednik Skupštine je naglasio da romska, kao i sve druge zajednice u Srbiji, mogu, kao i do sada, da računaju na podršku države i izrazio posebno zadovoljstvo činjenicom da među poslanicima 13. saziva Skupštine ima pripadnika romske zajednice koji pokreću dijalog i diskusije na brojne teme od značaja za državu, ujedno pružajući nemerljiv doprinos radu Skupštine i sprovođenju državne politike.

Ministar Dačić čestitao romskoj zajednici

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić čestitao je 8. april Svetski dan Roma svim Romima u Srbiji, navodi se u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

"Svim Romima u Srbiji upućujem srdačne čestitke povodom Svetskog dana Roma i želim da očuvaju svoju kulturnu posebnost i nasleđe, čemu je ovaj važan dan i posvećen. Romi su najveća etnička manjinska zajednica u Evropi i treća po veličini u Srbiji. Svetski dan Roma nas ponovo obavezuje da zajedno uradimo još više na negovanju jezika i kulture Roma, kao neodvojivog dela našeg celokupnog nasleđa. A naročito da svi, kao složna zajednica, stalno unapređujemo položaj Roma u Srbiji, i zaustavimo svaki vid diskriminacije. Povodom Svetskog dana Roma, svim Romima u Srbiji želim sreću i napredak", navodi se u čestitki ministra Dačića.

 

Ostavite komentar