Priče > Društvo

Srbijo, kakva je BUDUĆNOST? Počeo UPIS PRVAKA u školu - deca razvila osećaj za MIŠA, uvećala STOMAKE i pogoršala VID

Na svu muku, stručnjaci primećuju da mnogi roditelji priskaču u pomoć kada nije potrebno

Izvor: K1info/rts.rs

03/04/2023 > 19:32

podeli vest:

Srbijo, kakva je BUDUĆNOST? Počeo UPIS PRVAKA u školu - deca razvila osećaj za MIŠA, uvećala STOMAKE i pogoršala VID
Foto: Shutterstock


Danas je počeo upis prvaka u školu. Postavlja se pitanje da li roditelji decu pred polazak u školu treba da uče da čitaju, pišu, rešavaju matematičke zadatke… Stručnjaci im savetuju da kod njih razvijaju samostalnost i radne navike, jer su intelektualno spremna za polazak u školu.

Da bi dete steklo osećaj za prostor u svesci i svoju ruku istreniralo za pravilno pisanje - predškolcima je iscrtavanje raznih oblika u radnoj svesci jedan od prvih zadataka. Oni koji rade sa njima primećuju slabu pokretljivost prstiju.

- Oni više sada imaju osećaj za miša, razvijaju ta tri prsta, ali na potpuno drugačiji način i to drugačije stimuliše mozak i drugačije se odražava na ceo njihov trening i pripremu za školu - kaže Nevena Gligorovski, vaspitačica.

A priprema podrazumeva razvoj pažnje i koncentracije, prepoznavanje slova iz azbuke, veštine socijalizacije, govora i motivacije.

- Predškolski uzrast do šeste, sedme godine je najvažniji uzrast za život deteta. Ovde se dobija jedna baza za ceo život, stiče se samopouzdanje i samopoštovanje - naglašava Tatjana Ašković, direktorka predškolske ustanove.

Roditelji... eh, roditelji

Stručnjaci kažu da su deca intelektualno spremna za polazak u školu. Primećuju da mnogi roditelji priskaču u pomoć kada nije potrebno i tako, kažu, stoje na putu detetovog osamostaljivanja.

- Znaju da rešavaju različite probleme, znaju da prepričaju kratku priču, da uoče glavne likove, znaju da ispoštuju nalog koji ima dva, tri zadatka, znaju vremenske i prostorne odnose, razlikuju boje, prepoznaju različite emotivne situacije, radoznali su, postavljaju pitanja - navodi Branka Tišma, školski psiholog.

Kontraproduktivno može da bude, kažu stručnjaci, i neumereno korišćenje digitalnih uređaja. Iako internet nudi edukativni sadržaj, kažu da roditelji i vaspitači moraju ograničiti pristup.

- Dete predškolskog uzrasta najviše vremena treba da provede u aktivnostima u kojima se kreće u kojima otkriva u kojima se snalazi i uči kako da bude sa sobom i sa drugima - dodaje Tišma.

Svako treće dete gojazno

Pedijatri kod budućih prvaka sve češće primećuju loše držanje tela, gojaznost, probleme sa zglobovima i vidom.

- Deca nepravilno sede, imaju loše držanje i vrlo često su u kući i ispred TV ekrana. Mi smo zaključili da nam je svako treće dete gojazno. Kolege stomatolozi ističu da smo izgubili dobre navike higijene zuba. Deca tog uzrasta u šestoj godini života treba da imaju fond od dve hiljade reči, da znaju šta je levo, šta desno, da prepoznaju simbol kada napišu, da nacrtaju čoveka sa svim karakteristikama - ističe dr Olivera Todorović, pedijatar.

Poručuju i da u kući treba negovati pozitivan odnos prema školi i učenju. Važno je da deca od starijih uče na lepim i podsticajnim primerima i da stičući radne navike spremno dočekaju polazak u školu.

 

Ostavite komentar