Priče > Društvo

U Srbiji prvi put SKRINING za rano otkrivanje ANEURIZME TRBUŠNE AORTE: Evo u kojim će GRADOVIMA biti organizovan

Autobusi će biti parkirani na određenim punktovima, a pregled će obavljati najiskusniji lekari

Izvor: K1info/rts.rs

31/03/2023 > 10:28

podeli vest:

U Srbiji prvi put SKRINING za rano otkrivanje ANEURIZME TRBUŠNE AORTE: Evo u kojim će GRADOVIMA biti organizovan
Foto: Pixabay.com


U Srbiji je, 2021. godine operisano 100 aneurizmi trbušne aorte koje su pukle i urađeno je 450 operacija pre pucanja aneurizme u sedam vaskularnih centara u kojima se izvode aortne operacije. Taj odnos je daleko lošiji nego u mnogim evropskim zemljama.

Srbija prvi put uvodi skrining za rano otkrivanje jednog od velikih zdravstvenih problema, koji ostavlja ozbiljne posledice ukoliko se ne otkrije na vreme.

 

U Klinici za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, Ana Stamenković koja je istakla da pregledi počinju  31. marta 2023. godine. To je jedno od najhitnijih stanja koje nema uvek pozitivan ishod.

Prvi put u Srbiji organizovani skrining aorte, da bi se na vreme otkrila bolest kod pacijenata. Doktor Marko Dragaš sa Klinike za vaskularnu hirurgiju istakao da je ovo veoma važan trenutak da se pokrene ovakav skrining bolesti trbušne aorte.

Ona je dosta česta i predstavlja 13. i 14. uzrok smrti u svetu, a njena najteža komplikacija je njena ruptura, vrlo često, sa oko 80 odsto završava se smrtnim ishodom.

- Jedina pomoć u tim okolnostima je hitna operacija, a ona ima mnogo manje izglede za uspeh, nego kada se otkrije bolest na vreme. Po ugledu na neke druge evropske zemlje, pokrenuli smo primere dobre kliničke prakse, međunarodne i naše i upravo zbog toga smo pokrenuli ovaj pilot projekat u saradnji sa Ministarstvom zdravlja u i Udruženjem za kardio vaskularnu hirurgiju, kardiovaskularnih hirurga Srbije - rekao je dr Dragaš.

Pregledi za rani skrining aorte biće organizovani u sledećim gradovima:

Beograd,  11. april - KBC Bežanijska kosa i 12, 13 i 14. april KCS

Zrenjanin, 31. mart i 1. april 2023. godine

Subotica, 3. april

Kikinda,  4. i 5. april

Zaječar,  6. april

Kruševac, 7. i 8. april

Leskovac, 10. april

Ističe da se na preglede pozivaju stariji od 50 godina, muškog i ženskog pola, sa naglaskom na pušače, jer je aneurizma povezana sa štetnošću pušenja.

Autobusi će biti parkirani u gradovima na određenim punktovima. Radi se brzi ultrazvuk, rade ga najiskusniji lekari, a pregledi su brzi i efikasni.

- Ukoliko se otkrije asimptomatska aneurizma, koja je podmukla bolest, pacijenti se upućuju na lečenje, što je brzo i efikasno u našoj ustanovi. Najčešći simptomi su bolovi u stomaku i u krstima, pa ako neko zna da boluje od ove bolesti, potrebno je da se obrati lekaru - rekao je dr Marko Dragaš.

 

 

 

Ostavite komentar

Desanka mastolovic

To je lepa vest ali nije receno da li se skrining zakazuje za Beograd i na koj br. telefona?

31.03.2023 13:16
Desanka Mastilovoc

Da li se zakazuje telefonom skrining trbusne aorte u Beogradu i na koji br. Tel. Hvala.

05.04.2023 16:24
Ilić srboljub, šabac

Da li je u planu i Šabac za skrining stomačne aorte. I kada. ako jeste. Hvala

12.04.2023 23:56