Priče > Društvo

Konačno se menja ZAKON: UBISTVO DECE u saobraćaju nije uvek NEHAT

Glavna primedba roditelja je kvalifikacija dela kada se desi saobraćajna nesreća

Izvor: K1info/Tanjug

21/03/2023 > 17:48

podeli vest:

Konačno se menja ZAKON: UBISTVO DECE u saobraćaju nije uvek NEHAT
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Predstavnici Udruženja roditelja dece stradale u saobraćaju razgovarali su danas sa republičkom javnom tužiteljkom Zagorkom Dolovac kojoj su preneli zahteve za izmenu Zakona o bezbednosti u saobraćaju kojima bi se poostrile kaznene mere.

Vera Janković, majka Nikoline, devojčice koja je 7. decembra 2022. godine umrla od posledica saobraćajne nesreće kada je na pešačkom prelazu udario automobil, rekla je posle sastanka da su dobili apsolutnu podršku od republičke javne tužiteljke za ovaj zahtev.

- Jedna od naših glavnih primedbi je bila kvalifikacija dela kada se desi saobraćajna nesreća i kada preminu deca pešaci ili biciklisti da se obično takva dela kvalifikuju kao teška krivična dela protiv bezbedonsti u saobraćaju počlinjena iz nehata, a mi verujemo da postoje okolnosti kada takva dela treba da budu kvalifikovana kao eventualni umišljaj ili kao umišljaj - rekla je Janković i dodala da su u razgovoru sa Dolovac izneli i zamerke na predloge pojedinih tužioca povodom predloženih kazni za počionioce ovakvih dela koje su obično, kako je ocenila, bliže minumumu, a ne maksimumu - rekla je Janković. 

Ona je dodala da su sa njom došli roditelji dece stradale u saobraćaju iz skoro cele Srbije.

- Imamo dogovor sa MUP-om da, posle svih pojedinačnih sastanaka sa ministarstvima i nakon sastanka sa republičkom javnom tužiteljkom, imamo objedinjeni sastanak, na kojem bi bilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za građevinu i saobraćaj, Ministarstvo za brigu o porodici, kao i Ministarstvo pravde i Agencija za bezbednost u saobraćaju - rekla je Janković i dodala da će se sastanak realizovati u narednih nedelju do deset dana.

Prema njenim rečima, predlog za taj sastanak došao je od ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i da će tada konkretizovati zahteve, a telo za koordinaciju će se baviti izmenom zakonskih rešenja.

Izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju, kako je rekla, prema informacijama koje imaju trebalo bi da se definišu do kraja godine.

Janković je navela i da je ranije delegacija roditelja sada registrovana kao Udruženje roditelja dece stradale u saobraćaju.

 

 


 

 

Ostavite komentar