Priče > Društvo

Životi NISU STATISTIKA, ali ova MORA DA SE PROMENI: Svaka OSMA Srpkinja UMRE od RAKA DOJKE, po tome smo PRVI U EVROPI

Ukoliko se bolest otkrije na vreme, može se izlečiti, a proces lečenja bi bio kraći, lakši i efikasniji

Izvor: K1info/Tanjug

18/03/2023 > 13:33

podeli vest:

Životi NISU STATISTIKA, ali ova MORA DA SE PROMENI: Svaka OSMA Srpkinja UMRE od RAKA DOJKE, po tome smo PRVI U EVROPI
Foto: screenshot/Tanjug


U Beogradu, u tržnom centru Stadion, okupile su se članice Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke Budimo zajedno povodom obeležavanaja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.

Kako je rekla njihova prdsednica, Domina Spasić, Srbija je na prvom mestu u Evropi po broju umrlih žena od raka dojke, što ukazuje da se žene kasno javljaju na dijagnostiku i lečenje.

- Ovde smo da podsetimo sve žene na značaj preventivnih i redovnih pregleda - rekla je ona.

Spasić je ukazala da je cilj udruženja Budimo zajedno da ukažu ženama na značaj redovnih preventivnih pregleda, jer ako se bolest otkrije na vreme, ona je izlečiva i proces lečenja je kraći, lakši i efikasniji. Ona je rekla kako bi slična dešavanja trebalo organizovati tokom cele godine, a ne samo u martu, kada je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, i oktobru, kada je Svetski dan borbe protiv raka dojke.

- Ova bolest je prisutna cele godine, svakog meseca - rekla je Spasić.

Dodala je da sve mlađa populacija žena oboljeva od raka dojke, kao i da bi svaka mlada žena trebalo da ide jednom godišnje na preventivni ultrazvuk dojke, a žene koje su prešle 45. godinu treba da idu jednom u dve godine na mamografski pregled.

- Ovog meseca je besplatan mamograf na Kalemegdanu, ali se nadamo da će postojati mogućnost da pokretni mamografi idu širom Srbije, i u mesta gde ženama nije toliko dostupna adekvatna medicinska nega - rekla je Spasić.

Cilj udruženja Budemo zajedno je da ohrabri i pomogne svim ženama koje dobiju dijagnozu kancera dojke, a ovom prilikom su izvele performans sa jednom crnom papirnom ružom pored osam druge boje, kako bi ukazale da svaka osma žena u Srbiji umre od raka dojke.

 

 

Ostavite komentar