Priče > Društvo

Izdržite do NEDELJE, biće 20 stepeni: Jedino će JUTRA biti LEDENA

Poljoprivrednicima se preporučuje da voće i ratarske kulture zaštite od mraza

Izvor: K1info/telegraf.rs

16/03/2023 > 14:39

podeli vest:

Izdržite do NEDELJE, biće 20 stepeni: Jedino će JUTRA biti LEDENA
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Nakon nekoliko veoma hladnih dana sa kišom i jakim vetrom, u Srbiju stiže toplije vreme.

Jedini izuzetak biće jutra kada se očekuju mrazevi i temperature u minusu, ali će zato za vikend živa u termometru dostići 20. podelak, koliko se očekuje u nedelju.

Dobra vest je i da se od ponedeljka jutarnji mraz više ne očekuje, a ne bi trebalo da ga bude sve do kraja marta.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da će u petak će jutarnja temperatura biti od minus tri na severozapadu i zapadu Srbije do tri stepena na istoku.

- Tokom dana biće sunčano i malo toplije, ali i dalje prohladno, a maksimalna temperatura biće od devet do 13 stepeni, u Beogradu do 12 stepeni - rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se za vikend očekuje sunčano vreme.

- Toplija vazduh stiže nam sa jugozapada, ali će zahvaljujućim vedrim jutrima biti idealnih uslova za jutarnji mraz. Slab do umeren mraz u subotu se očekuje u većem delu Srbije i minimalna jutarnja temperatura biće od minus pet do nule. U nedelju se slab mraz očekuje samo još na jugu i na istoku Srbije, uz temperature do minus dva, a na severu Srbije i u Beogradu toplije, do pet stepeni - prognozira Đurić za Telegraf.

Meteorolog kaže da će još hladnije biti na višim planinama i visoravnima.

Međutim, već za vikend tokom dana biće toplije.

- Maksimalna temperatura u subotu u većini predela biće oko 15 stepeni, a u nedelju i do 20 stepeni. Dobra vest je da se od ponedeljka više ne očekuje mraz i prema trenutnim prognozama ne bi ga bilo zasigurno do kraja marta - rekao Đurić.

Mraz loše utiče na poljoprivredu

Zbog opasnosti od mraza, u petak i za vikend preporučuje se adekvatna zaštita od mraza, jer bi niske noćne i jutarnje temperature mogle veoma nepovoljno da deluje po poljoprivredne i ratarske kulture, pa čak da izazovu i veća oštećenja.

- U mnogim predelima Srbije voće je već uveliko procvetalo, tako da će naročito ono biti ugraženo. Mraz je redovna pojava u ovom delu godine, a naročito je opasna pojava tokom kasnijeg proleća kada su posledice po kulture često potpuno fatalne - rekao je on.

 

Ostavite komentar