Priče > Društvo

SRPSKI HIRURZI idu u korak sa svetom: Operišu SRCE, a pacijenti idu KUĆI za samo 4 DANA

Ipak, e mogu svi bolesnici biti kandidati za ovaj tip operacije

Izvor: K1info/blic.rs

13/03/2023 > 22:31

podeli vest:

SRPSKI HIRURZI idu u korak sa svetom: Operišu SRCE,  a pacijenti idu KUĆI za samo 4 DANA
Foto: Pixabay.com


Klinika za kardiohirurgiju Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije ide u korak sa svetom kada je u pitanju lečenje najtežih kardiohirurških stanja.

Sve češćom primenom minimalno invazivne hirurgije, pacijenti za svega četiri do pet dana nakon operacije idu kući, dok se normalnim aktivnostima vraćaju za samo dve nedelje. Naime, u hiruršku praksu, u svim granama medicine ušla je minimalno invazivna hirurgija, sa težnjom da umanji fizičku i psihičku traumu kod bolesnika kojima predstoji neki oblik hirurškog lečenja.

Pacijenti su zadovoljni jer imaju samo jedan mali rez, a na nogama su za samo nekoliko dana.

Branko Tasić iz Kostolca, nedavno je imao operaciju na srcu, a sada se oseća odlično jer se brzo vratio uobičajenim aktivnostima.

- Davno sam imao saobraćajnu nezgodu pa od tada hodam sa štakama, međutim vremenom su se javili i srčani problemi i tako sam završio na Klinikci za kardiohirurgiju UKCS kod dr Danka Grujića. Nakon operacije, već drugog dana bio sam spreman da krenem kući, ali su me pustili četvrtog ili petog dana. Brzo sam se vratio normalim aktivnostima, vozim, jer zbog svojih povreda ne mogu nigde bez auta. Rez je mali, nemam nikakvih smetnji, zaista sam prezadovoljan brzinom oporavka - priča Tasić za Blic.

Kako objašnjavaju na klinici, zahvaljujući edukaciji i brojnim operacijama, lekari su stekli veliko iskustvo koje im je pomoglo da prate svetske trendove u lečenju pacijenata.

Foto: Pixabay.com

 
Kako se izvode operacije?

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji na kucajućem srcu, pristupa se rezom od pet centimetara kroz levi međurebarni prostor. Za vreme operacije isključeno je levo plućno krilo, a respiratorna funkcija i hemodinamika je pod kontrolom anesteziloga.

- Kardiohirurgija je jedna od najinvazivnijih grana medicine, pa je i naša dužnost da pacijentima omogućimo da na što bezbolniji način prođu ovaj vid lečenja a da rezultat toga bude identičan standardnim operacijama. Poznato je da se najveći broj operacija u kardiohirurgiji izvodi presecanjem grudne kosti, zaustavljanjem rada srca i stavljanjem bolesnika na vantelesni krvotok. Koronarna ili bajpas hirurgija spada u najčešće izvođenu operaciju u svetu i kod nas - objašnjava kardiohirurg dr Danko Grujić.

Na ovaj način, dodaje dr Grujić, može se uticati na liste čekanja, jer je prosečno ležanje 4 do 5 dana, ali se na taj način mogu značajno smanjiti troškovi lečenja.

- Minimalna invazivnost kod ove operacije se postiže ne samo malim rezom već izbegavanjem vantelesnog krvotoka, jer se operacija izvodi na kucajućem srcu, što značajno utiče na brzinu oporavka. Ne mogu svi bolesnici biti kandidati za ovaj tip operacije. Moraju ispunjavati određene kriterijume u vezi same koronarne bolesti i pridruženih bolesti koje često imaju. Ovu metodu uveli smo uz veliku pomoć bivšeg ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koji je pomogao razvoj kardiohirurgije kao i nabavku opreme za ove složene operacije - rekao je dr Grujić.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar