Priče > Društvo

Samo u Srbiji ginekolog PREGLEDA trudnice SVAKOG MESECA: U svetu žene provere TRIPUT tokom cele TRUDNOĆE

Prof. dr Ana Mitrović istakla je da čak i kada je sve fiziološki u redu, može da dođe do komplikacija

Izvor: K1info

06/03/2023 > 19:58

podeli vest:

Samo u Srbiji ginekolog PREGLEDA trudnice SVAKOG MESECA: U svetu žene provere TRIPUT tokom cele TRUDNOĆE
Foto: Pexels.com


U istom danu u Srbiji iznenada je preminula trudnica iz Užica u šestom mesecu i porodilja iz Aranđelovca osam dana posle  porođaja. Lekari su u oba slučaja naložili obdukciju, a porodice traže odgovore. Kako normalna trudnoća i porođaj završe kobno, objasnila je ovog jutra u „Uranku“ na K1 televiziji prof. dr Ana Mitrović, ginekolog i načelnica dnevne bolnice u GAK „Narodni front“.

Kako je rekla, teško je govoriti o ovim tragedijama bez uvida u medicinsku dokumentaciju, dodajući da su to strašne tragedije, kako za porodice tih žena, tako i za celo naše društvo i sve ljude u medicinskoj struci.

- Ja tada nisam bila u zemlji, ali sam prelistavajući štampu saznala za to i jako sam se uznemirila. Moram da naglasim kao neko ko se bavi ovom problematikom da je taj takozvani maternalni mortalitet, odnosno smrtnost majke tokom trudnoće ili u vezi sa porođajem i u prvih šest nedelja posle porođaja, nešto što je i globalni cilj Svetske zdravstvene organizacije. Cilj je da se do 2030. godine broj umrlih trudnica, porodilja i pacijentkinja u puerperijumu (6 do 8 nedelja posle porođaja) smanji na 70 na 100.000 porođaja. To je veliki globalni problem. Ovog trenutka je taj broj oko 300 na 100.000 porođaja. Ako u Srbiji imate godišnje oko 80.000 porođaja, lako možete da izračunate o kojem broju je reč i to su tragični događaji. Postoje neke situacije kada uradite sve ali je fatalan ishod nažalost nemoguće promeniti - rekla je dr Mitrović.

Prof. dr Ana Mitrović rekla je je da isključivo na osnovu informacija iz medija, misli da je plod uginuo kao posledica infekcije, a da trudnica iz Užica nije umrla zbog mrtvog ploda u njoj.

- Naravno, sve će se dokazati obdukcijom. Videćemo. Ali, nekada nam se kod blizanačkih trudnoća dešava da jednom plodu prestane da kuca srce u 20. nedelji trudnoće, i mi nju puštamo do 30, 32. ili 34. nedelje da ne bismo žrtvovali drugi plod i takva trudnica koja nosi živ i mrtav plod može da iznese trudnoću potpuno uredno i da se rodi jedno živo i zdravo dete, iako paralelno u sebi tri meseca ima plod bez srčane radnje. Infekcije su na drugom mestu uzroka smrtnosti neonatalnog mortaliteta i mortaliteta majke. Prema pisanju medija, ona je imala neku urinarnu infekciju. Na prvom mestu uzroka smrti su krvarenja iz različitih razloga, posebno u porođaju, a tek na trećem mestu su poremećaj visokog pritiska - preeklampsije, eklampsije... kada komplikacije budu pobačaji - objasnila je dr Mitrović.

Dolaze nam trudnice iz zapadne Evrope

U medijima se govori i o sepsi.

Foto: TV K1

 

- Mi ne znamo da li je ovde sepsa nastala kao posledica upale mokraćnih kanala, jer jedino to možemo da povežemo iz neformalnih saznanja. Rezultati mogu da budu potpuno uredni, čak i da ima uredne briseve, a da se intrauterino razvija infekcija. To je vrlo često teško objasniti pacijentima kod kojih se desi da izgube plod, ali majka ostane živa i ostane joj materica. Svi brisevi su bili uredni, a plod je uginuo od infekcije. Ni materica ni vagina nisu sterilni organi i mogu brisevi da budu uredni, a da unutra buja infekcija. Kada infekcija pokaže svoju simptomatologiju tada može već da bude kasno - objasnila je načelnica dnevne bolnice GAK „Narodni front“.

Ona je naglasila da samo u Srbiji trudnica jednom mesečno ide na preglede, dok, kako je dodala u svetu idete svega triput tokom cele trudnoće i to najčešće ne kod ginekologa, nego kod visokoprofilisane medicinske sestre.

- Samo po potrebi vas jednom ili dvaput vidi ginekolog. To je praksa u zemljama sa visokim standardom medicinske nege. Smatra se da u fiziološkoj trudnoći nema potrebe za toliko čestim pregledima. Kod nas žene idu jednom mesečno, rade kontrole, briseve i opet se nažalost dešavaju ovakve tragedije. Ja imam često vikendima trudnice iz zemalja zapadne Evrope, iz Švajcarske, Skandinavije, Holandije, Engleske... jer tamo nisu imale prilike da ih vidi ginekolog, a one to žele. To je realnost.

Profesorka Ana Mitrović istakla je da čak i kada je sve fiziološki u redu, može da dođe do komplikacija.

- Pregledam trudnicu i sve je u redu, a za sat vremena bude komplikacija. Porodici je to teško da prihvati. Tog trenutka je u redu, ali ne možemo da znamo da će tako ostati do kraja. 

Urasle posteljice

Prof. dr Ana Mitrović rekla je da i u slučaju porodilje iz Aranđelovca takođe ne znamo šta se dešavalo. Kako je rekla, ona je samo na osnovu podataka objavljenih u medijima čula da je ta mlada majka dve devojčice preminula zbog zaboravljene posteljice.

-  Ali, mediji isto tako navode i da je bila kiretirana posle porođaja što znači da lekari nisu zaboravili posteljicu, već su videli da je deo posteljice i dalje u materici i da su pokušavali da taj deo posteljice izvade. Urasle posteljice su jedan od uzroka krvarenja posle porođaja, jer materica ne može da se kontrahuje. Znali smo i četiri puta u prvih nekoliko dana posle porođaja da radimo instrumentalne intervencije u želji da izvadimo tu posteljicu ili njen deo. Kada to ne uspemo, nekada se odlučujemo da ne vadimo matericu ženi, nego deo posteljice ostavimo i to strogo pod kontrolom i pod antibiotskom terapijom (da nema infekcije), a nekada moramo da izvadimo matericu da bismo pacijentkinji spasli glavu. To ne može da se predvidi tokom trudnoće. Trudnoća i porođaj mogu da budu najidealniji i kada dođe treće porođajno doba, kada izlazi posteljica, ne možemo da je izvadimo na uobičajen način već moramo da radimo ručno, ako ne uspemo onda instrumentima, a nekada ni to ne uspemo i onda moramo da izvadimo i matericu – kazala je dr Ana Mitrović.

Dr Mitrović istakla je da su previše urasle posteljice apsolutno opisane i poznate stvari.

- Može patološki da uđe u ozbiljne krvne sudove i tada su krvarenja takva da je nemoguće ni operativnim putem spasiti majci glavu. Pretpostavljam da se ovde radi o takvom slučaju. Na mom poslednjem dežurstvu unutar 24 sata imala sam dve žene kojima je to bio četvrti carski rez i bila im je usađena posteljica u krvne sudove. Jedna od te dve pacijentkinje je u suzama došla i rekla da su joj doktori u jednom gradu u unutrašnjosti kazali posle trećeg carskog reza koji je trajao tri sata da više ne ostaje trudna jer su joj jedva spasli glavu. Rekla mi je: Sada se plašim, jer sam opet ostala trudna. Uspeli smo srećom da spasimo i nju i dete i matericu.

Nadzor i kontrola

Profesorka Ana Mitrović danas objasnila i kako izgleda kontrola u medicinskim ustanovama u kojima se dese pomenute tragedije.

- Svaka ustanova u kojoj se desi nemili događaj ima obavezu da napravi unutrašnji nadzor kako bi se od početka do kraja ispratio tok lečenja. Potom i Ministarstvo zdravlja šalje spoljašnji nadzor nezavisne komisije koja nije iz ustanove i koja ima zadatak da vidi da li su po protokolu sprovedene sve procedure. Za svakog mog kolegu i za mene ovakvi slučajevi su tragedije. U Americi više niko ne želi da bude akušer, jer je neke stvari nemoguće predvideti. Krvarenje može da nastane i bez problema sa posteljicom. Iako je sve bilo uredno, jednostavno posle porođaja materica ne može da se kontrahuje i žena izgubi život usled krvarenja koje je
nemoguće zaustaviti -
 kazala je dr Mitrović u "Uranku".

 

Ostavite komentar