Priče > Društvo

Sve o PORODIČNIM PENZIJAMA: Da li su žene mlađe od 45 godina DISKRIMINISANE?

Ogorčeni ljudi, pre svega žene, pitaju se zbog čega su diskriminisani i da li su oni krivi što su tako rano ostali bez partnera

Autor: Katarina Milanović

03/03/2023 > 07:45

podeli vest:

Sve o PORODIČNIM PENZIJAMA: Da li su žene mlađe od 45 godina DISKRIMINISANE?
Foto: Shutterstock


Za žene u Srbiji koje u trenutku smrti muža ili vanbračnog partnera nemaju 45 godina postoji mogućnost da u budućnosti neće imati pravo na porodičnu penziju.

Starosna granica još je rigoroznija kada je reč o muškarcima - 58 godina.

Ogorčeni ljudi, pre svega žene, pitaju se zbog čega su diskriminisani i da li su oni krivi što su tako rano ostali bez partnera.

Takođe, ako uzmemo u obzir da praksa i statistika pokazuju da žene u Srbiji posle 45. godine teško nalaze posao i suočavaju se sa brojnim problemima na tržištu rada, ovi propisi još više dobijaju na težini.

Međutim, u Ministarstvu za rad kažu da postoje situacije u kojima i mlađe žene ostvaruju pravo na porodičnu penziju.

Našoj redakciji javila se nezadovoljna čitateljka koja se pita da li je kriva i da li treba da ispašta samo zato što je mlada ostala udovica. 

- Po našem zakonu ako je žena postala udovica sa manje od 45 godina starosti, nema pravo na porodičnu penziju iza pokojnog supruga! Ja sam majka troje sad već velike dece, pokojni suprug je imao 27 godina radnog staza iza sebe. Kad je preminuo ja sam imala 42 godine. Sad sam napunila 53 godina starosti i odbijena sam za porodicnu penziju - kaže Biljana.

Foto: Pixabay.com

 

Ona ogorčeno dodaje:

- Pa zar sam ja i sve ostale žene udovice krive što smo ostale bez muževa u tim godinama? Šta nas čeka u starosti i budućnosti.. Od čega mi da živimo kad ne budemo mogli više da radimo, da li treba da padnemo na teret deci samo zato što nismo imale više od 45 godina kad smo postale udovice? 

U Ministarstvu za rad za K1info.rs objašnjavaju u kojim situacijama udovice ostvaruju pravo na porodičnu penziju.

- Žena stiče pravo na porodičnu penziju ukoliko u trenutku smrti supruga ili vanbračnog partnera ima navršene 53 godine života. Međutim, ukoliko u trenutku smrti supruga ili vanbračnog partnera žena nije navršila 53 godine života, ali ima najmanje navršenih 45 godina života, onda će pravo steći kad navrši 53 godine života. Pored toga, udova stiče pravo na porodičnu penziju nezavisno od godina života ako je do smrti supružnika ili vanbračnog partnera, ili u roku od jedne godine od dana smrti supružnika ili vanbračnog partnera, postala potpuno nesposobna za rad - kažu oni.

Kada mlađe žene mogu da ostvare ovo pravo

Ipak, postoje i neke specifične situacije zbog kojih će pravo na porodičnu penziju dobiti i žene koje ne ispunjavaju gore navedene uslove.

- Takođe, udova stiče pravo na porodičnu penziju i pre navršene 53 godine života u slučaju da je nakon smrti supruga ili vanbračnog partnera ostalo jedno ili više dece koje ima pravo na porodičnu penziju, a prema kojima ona obavlja roditeljsku dužnost. Dakle, ukoliko udova u trenutku smrti supruga ima navršenih npr. 40 godina života, a postoji npr. jedno dete prema kome obavlja roditeljsku dužnost i koje ima pravo na porodičnu penziju, ta udova takođe stiče pravo na porodičnu penziju, bez obzira na to što je mlađa od propisane starosne granice - kažu oni i pojašnjavaju:

- Ukoliko ta udova u međuvremenu napuni 53 godine života ili postane potpuno nesposobna za rad, a dete još uvek ima pravo na porodičnu penziju, tada udova trajno zadržava pravo na porodičnu penziju. A ako joj pravo prestane kada ima između 45 i 53 godina života (znači, nakon navršenih 45 godina života) pravo će ponovo ostvariti kad navrši 53 godine života.

Kako ističu, iz navedenog se vidi da je propisima predviđeno da pravo na porodičnu penziju udova može steći u velikom broju situacija, čime je položaj ove kategorije žena zaštićen u značajnoj meri. 

- Svrha porodične penzije nakon smrti supružnika ili vanbračnog partnera je zaštita udove i udovca kod kojih postoji manja verovatnoća da će svojim radom moći sebi da obezbede egzistenciju. To je slučaj npr. kod žena koje nisu bile radno aktivne u mlađim godinama, pa se teže može očekivati da će se prvi put zaposliti u šestoj ili sedmoj deceniji života. S druge strane, porodična penzija ne treba da podstiče napuštanje tržišta rada, posebno od strane lica mlađe starosne dobi, zbog čega nije opravdano da ovo pravo ostvaruju mlađe udove i udovci, osim u specifičnim situacijama - napominju oni.

Foto: Shutterstock

 

Udovci su u nezavidnijem položaju od žena, a naši sagovornici objašnjavaju zbog čega je to tako:

- Uslovi za sticanje prava na porodičnu penziju su u Srbiji povoljniji za žene u odnosu na muškarce, iz razloga što je istorijski posmatrano, zaposlenost žena bila manja u odnosu na muškarce zbog čega je potrebna veća zaštita njihovog socijalnog položaja u slučaju gubitka supružnika ili vanbračnog partnera. Da je ova mera opravdana pokazuje činjenica da, kada su u pitanju udove i udovci, žene čine preko 97% korisnika porodične penzije. Dakle, porodična penzija ima veliku ulogu u zaštiti socijalnog položaja starijih žena, posebno onih koje su ostale bez bračnog druga ili vanbračnog partnera - ističu nadležni.

Bolji uslovi nego u Evropi

U ministarstvu posebno napominju to da su uslovi za porodičnu penziju u Srbiji među najpovoljnijim u Evropi. 

- U pojedinim zemljama ovo pravo ne mogu ostvariti lica koja su u radno aktivnom dobu (mlađa od 65 ili 67 godina života), jer se smatra da su ona dužna da svojim radom sebi obezbeđuju egzistenciju - rekli su oni.

 

 

 

Ostavite komentar

Ocajna

Nema poso ni za mlade .Udove od 45 g mogu ici u berbu jabuka ili na pakovanje u hladnjace. To su zakoni van pameti da nemoze da nasledi zena penziju sacuvaj boze strasno.

01.11.2023 23:05