Priče > Društvo

NULA KALORIJA, brdo problema: ZASLAĐIVAČ eritritol OPASAN PO ZDRAVLJE

U prirodi se nalazi u voću i fermentisanim namirnicama, a tokom proizvodnje se često dodaje i navodno "prirodnoj" steviji

Izvor: K1info/Tanjug

28/02/2023 > 20:31

podeli vest:

NULA KALORIJA, brdo problema: ZASLAĐIVAČ eritritol OPASAN PO ZDRAVLJE
Foto: Pexels.com


Najnovija studija, objavljena u naučnom časopisu Nature medicine ustanovila je vezu između visokog nivoa zaslađivača eritritola u krvi i povećanog rizika od srčanih oboljenja, pojave krvnih ugrušaka i infarkta.

Hejzen je rekao da i proizvodi za dijabetičare, koji se prodaju kao navodno zdrava hrana, imaju u sebi mnogo potencijalno opasnog eritriola.

- Rizik nije zanemarljiv - saopštio je vođa ove studije, doktor Stenli Hejzen, direktor Centra za kardiovaskularnu dijagnostiku i prevenciju u Klivlendu, prenosi CNN.

On je konstatovao da je ova supstanca nesumnjivo štetna i da medicina mora "pod hitno" da se posveti daljem istraživanju eritritola.

Savet za kontrolu kalorija, organizacija koja zastupa interese proizvođača niskokaloričnih napitaka i hrane, ogradila se od rezultata ove studije, tvrdeći da su oni u suprotnosti sa svim dosadašnjim naučnim istraživanjima.

- Učesnici ove studije su već imali povišen rizik od kardiovaskularnih oboljenja, tako da njene zaključke nije moguće primeniti na opštu populaciju - saopštio je izvršni direktor Saveta za kontrolu kalorija Robert Renkin.

Eritriol se u prirodi nalazi u voću i fermentisanim namirnicama, tokom proizvodnje se često dodaje i navodno "prirodnoj" steviji.

 

 


 

 

Ostavite komentar