Priče > Društvo

Tata je KUL TIP, a majka i ćerka HISTERIČNE TOROKUŠE: Putevi Srbije objavili spot u kojem se VREĐAJU ŽENE

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković reagovala zbog reklamnog spota državne firme

Autor: K1info

05/08/2022 > 10:09

podeli vest:

Tata je KUL TIP, a majka i ćerka HISTERIČNE TOROKUŠE: Putevi Srbije objavili spot u kojem se VREĐAJU ŽENE
Foto: Youtube PrintScreen


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorava da se u spotu Puteva Srbije u vezi sa bezbednošću saobraćaja promovišu ideje kojima se vređa dostojanstvo žena.

U akciji nazvanoj "Ne vozi zaustavnom trakom, ne zaustavljaj život", ona naglašava da se "u spotu muškarci predstavljaju kao racionalni, smireni i odgovorni, dok su žene bahate, nervozne, neodgovorne i sklone kršenju saobraćajnih propisa".

- Održavanju ideje o podređenosti, odnosno nadređenosti jednog pola doprinosi sveprisutnost ovakvih i sličnih medijskih sadržaja koji daju privid "normalnosti" ovim podelama i promovišu zastarele ideje i stavove kojima se vređa dostojanstvo žena - navela je poverenica Janković.

Poverenica podseća da je još 2019. godine svim marketinšim agencijama uputila preporuku mera za ostvarivanje ravnopravnosti da prilikom kreiranja reklamnog sadržaja vode računa da se ovim sadržajima ne zagovaraju ili podržavaju predrasude i drugi društveni obrasci ponašanja koji su zasnovani na stereotipima, a naročito da se tim sadržajima ne vređa dostojanstvo žena. 

- Očigledno da je neophodno nastaviti kontinuiranu borbu protiv rodnih stereotipa i diskriminacije, koja je i dalje prepreka ka izgradnji društva pune ravnopravnosti muškaraca i žena - zaključila je Brankica Jovanović.

Ostavite komentar