Priče > Društvo

SINOVI se sve češće okreću PROTIV MAJKI: Šta se krije iza NASILJA koje POTRESA celo drušvo?

U nekom momentu dete može da se okrene protiv majke i vidi je kao prepreku na njegovom putu ka "boljem životu"

Izvor: K1info/telegraf.rs

21/02/2023 > 19:47

podeli vest:

SINOVI se sve češće okreću PROTIV MAJKI: Šta se krije iza NASILJA koje POTRESA celo drušvo?
Foto: Pixabay.com


U poslednje vreme, nasilje u porodici je sve češće, naročito nasilje sinova nad majkama. O tome koliko je to zabrinavajuće govorio je psiholog Zoran Musterović za Telegraf. On je otkrio koji je početak nasilja koje sinovi vrše nad svojim majkama i ima li srećnog kraja takvoj priči.

U nekom momentu dete može da se okrene protiv majke i vidi je kao prepreku na njegovom putu ka "boljem životu".

- Duga je istorija konfilkata iza tog jednog koji mi imamo priliku da čujemo ili pročitamo u vestima. Dakle, u pitanju je dug vek lošeg odnosa, samo što je taj jedan izašao javno. Na pitanje "Zašto?" potreban je niz potpitanja, s obzirom na to da nikada nije isti slučaj u svakoj porodici koja se susrela sa ovim - rekao je psiholog.

- Međutim, najčešće su to slučajevi kada sin gazi putevima alkoholizma i droge, pa se javlja impulsivnost iz nekog nezadovoljstva, kao i patološka ljubomora. Ovakva ljubomora je česta kao nešto o čemu jasno sinovi govore. Navode da im se majke loše ponašaju, neprikladno oblače, viđaju sa ljudima koji se ne dopadaju sinovima - rekao je on.

Da li su samohrane majke češće u ovim situacijama?

Majke su požrtvovane i posvećene svojoj deci, zbog čega se očekuju sklad i ljubav, jak, drugarski i lep odnos majke i sina, ali nije uvek tako, već dolazi do uvreda i ostalih vidova nasilja. Da li se samohrane majke češće susreću sa ovim bolom i nesrećom i kako se tada ponašaju?

Foto: Pixabay.com

 

Veće su šanse da se ovakve stvari odvijaju u nepotpunim porodicama, gde dete odrasta bez cele i potpune uloge drugog roditelja.

Psiholog govori da sinovi, negde kroz tu prazninu gde im nije pružena dovoljna količina pažnje i ljubavi još u periodu ranijeg detinjstva, počinju sa nekim "bahatijim" ponašanjem i traganjem za osvetom. Tako traže da materijalnim nadomeste i na taj grublji način oduzme roditelju što više, ne mareći za njegova osećanja. To su vam primeri poput "Prodaj ovo, da bih imao ono...", ali i ti apetiti rastu.

Kada je pravo vreme za pomoć?

Ovo se pogotovo nadovezuje na samohrane majke, a psiholog Musterović govori da je na određen način uvek prisutno opravdavanje takvih postupaka sa majčine strane.

Osuda sredine u kojoj su igra veliki faktor, boje se uperenog prsta, komentara "Kakva si ti to majka? Ti si kriva za ovakvo ponašanje..."  i slično. Međutim, majke često ostaju pri svojoj deci šta god da se dogodi, te ih opravdavaju  i tako budu neadekvatno zaštićene.

Njih brine to šta će se desiti njihovim sinovima više nego šta će biti ako se takvo ponašanje nastavi. A da li se nastavi? Ovakve stvari ne miruju, dakle, ili se pogoršaju ili se smiruju.  Ali jedna strana uvek nastavlja. Uvek se javi upornost ili inaćenje kod jedne strane i tako se tone sve dublje u problem.

- Rečenice poput "Sve sam mu dala, pružila, posvetila se potpuno..." upravo su deo problema, dakle, apetiti su porasli i time što nisu postavljene granice, pružila se šansa eskaliranju u ovakav problem - rekao je on.

- Treba biti svestan da ovako nešto predstoji još kada uočimo prve znake, kao što je čest primer kontrole koju se majke trude da uspostave nad sinovima, ali je nekada i uzajamna. Dakle, javljaju se pitanja tipa: "Gde ćeš? Sa kime ideš?", pa onda evoluira u: "Ne možeš ići!" i ostale zabrane - rekao je Musterović.

 

 

 

Ostavite komentar