Priče > Društvo

BAGERI, roboti opremljeni kamerama i PSI TRAGAČI: Šta sve koriste SPASIOCI u potrazi za PREŽIVELIMA

Uskoro bi spasiocima mogli da se pridruže i roboti uz dronove opremljene radarskim sistemima

Izvor: K1info/rts.rs

17/02/2023 > 09:26

podeli vest:

BAGERI, roboti opremljeni kamerama i PSI TRAGAČI: Šta sve koriste SPASIOCI u potrazi za PREŽIVELIMA
Foto: Tanjug/AP


Svaki put kada se neko ko je još živ izvuče iz ruševina u Turskoj i Siriji je pravo čudo. U misiji spasavanja nastradalih koriste se velike hidraulične dizalice, bageri, kopači za povlačenje betonskih ploča, ali ništa bez vrednih ruku požrtvovanih spasilaca i Zigija, specijalno obučenog psa tragača.

Minijaturne kamere i specijalna zvučna oprema mogu da se spuste u pukotine i otvore, kao i detektori gasova. Uskoro bi spasiocima mogli da se pridruže i roboti uz dronove opremljene radarskim sistemima.

Smurf je vrsta robota, opremljen različitim video i termalnim kamerama, ima i svetlo tako da može da uđe u srušenu zgradu i traži žrtve.

Njima ne treba internet, struja, baterije, čipovi... Meri je najobučeniji pas u Gorskoj službi spasavanja, ima skoro tri godine i nepogrešiv njuh.

 - Miris koji se kreće po ruševini zna da ide kroz te ventilacione otvore, kroz beton koji se sručio na jedno mesto, imate dosta ometajućih mrisa i vrlo je bitno da mi naučimo psa da locira i da markira isključivo jak miris - kaže Dejan Ševković, instruktor za obuku pasa iz Gorske službe spasavanja.

Foto: MUP RS

 

Situacija na terenu je neizvesna, zato vodiči moraju dobro da poznaju svoje pse. Vežba se stalno, iako se spremaju za ozbiljen i teške zadatke, njima je sve to igra, a tajna je u loptici.

- Uvek imate jednu osobu, mi je zovemo markiranta, koja je sakrivena u ruševinama. U početku ta osoba nije mnogo pokrivena, polovina svog tela, onda pas nauči da oblajava, kasnije ta skrivališta pravimo da su što dalje psu i da su što manji otvori i na kraju napravimo psa da markira i da locira jednu manju rupu. Čim oseti miris iz te rupe onda daje signal vodiču da je osetio miris i da je pronašao osobu - objasnio je Ševković.

I Meri bi sada bila u Turskoj da ne očekuje štence. Inače, u Gorskoj službi još dva psa, Pri i Rea, očekuju završne ispite, kako bi dobile svetski priznate sertifikate.

 

 

Ostavite komentar