Priče > Društvo

Svi se pitaju KAKO LOPOVI uspevaju da ukradu delove ŽELEZNIČKE PRUGE? Potrebno im je SAMO 20 MINUTA...

Moraju biti veoma stručni, jer bi ih u suprotnom ubila struja, s obzirom da je kontaktna mreža pod visokim naponom

Izvor: K1info

14/02/2023 > 13:05

podeli vest:

Svi se pitaju KAKO LOPOVI uspevaju da ukradu delove ŽELEZNIČKE PRUGE? Potrebno im je SAMO 20 MINUTA...
Foto: Pixabay.com


Sve češće u medijima se pojavljuju informacije da su lopovi ukrali delove na železničkoj pruzi, zbog čega je saobraćaj usporen ili potpuno obustavljen. 

Nadležni ističu da se na ovaj način državi pričinjava ogromna materijalna šteta, oko 100 miliona dinara na godišnjem nivou.

Međutim, pitanje koje sa punim pravom postavljaju građani i ogorčeni putnici je kako bilo ko uspe da ukrade čvrstu tačku kontaktne mreže koja je dugačka 140 metara i teška 70 kilograma, a da pritom to niko ne primeti.

Verovali ili ne, za to im je, prema rečima stručnjaka, potrebno svega 20 minuta! Lopovi najčešće u krađu idu noću, obučeni u radničke uniforme, pa čak i ako ih neko primeti pomisliće da zaposleni otklanjaju kvar. 

Nenada Stanisavljevića iz „Infrastruktura železnice Srbije“ objasnio je da se kontaktna mreža nalazi se na tri do četiri metra iznad samog vrha voznog sredstva.

- To je dakle sedam do deset metara iznad tla, pa i više. Prema informacijama koje imamo, krade se na veoma stručan način. Kada je reč o kontaktnoj mreži kradu se čvrste tačke dužine 140 metara i teške 70 kilograma, koje služe da drže kontaktnu mrežu zategnutom s obzirom da se stubovi nalaze na udaljenosti od 1.600 metara. Ozbiljna je logistika potrebna, to nisu laici, jer morate da znate kako to da uradite da vas ne ubije struja. Lopovi tačno znaju kako da izvedu krađu čvrstih tačaka pod naponom i da ne izazovu pad napona u kontaktnoj mreži, što bi mi odmah videli - objašnjava on.

Foto: screenshot

 

Prema rečima Stanisavljevića, lopovi su vrlo spretni. Oni celu kriminalnu operaciju izvedu tako da se to uopšte ne oseti i ne primeti u sistemima. 

- Potrebno je veliko znanje da se to uradi i ozbiljna logistika. Recimo, u toku jedne noći uspeli su da ukradu sedam čvrstih tačaka između Stare i Nove Pazove. To mora da uradi veći broj ljudi. Jednu čvrstu tačku te dužine i težine lopovi ukradu za dvadesetak minuta. Moraju imati znanje, opremu, alat. Sa terena imamo i informaciju da su uniformisani, da dođu u radnim uniformama tako da izgleda kao da su to ljudi koji rade na pruzi. Urade to brzo i ne izazovu pažnju  - rekao je on

Krađe se najčešće dešavaju noću.

- Nabavna cena jedne čvrste tačke je oko 100.000 dinara, a oni ih prodaju dva do tri puta jeftinije, po ceni od 30.000 do 50.000 dinara. Na udaru lopova su i užad, provodnici kontaktne mreže i zatezni tegovi koji su nekada bili gvozdeni, ali zbog masovnih krađa sada imamo betonske - rekao je on.

 

 

 

 

Ostavite komentar