Priče > Društvo

Nestašica ANTIBIOTIKA u Srbiji: Evo šta je obaveza APOTEKARA, a šta LEKARA

Do ovoga je došlo zbog prekomerne upotrebe u nekom prethodnom periodu ili neusklađene proizvodnje

Izvor: K1info/mondo.rs

21/01/2023 > 18:01

podeli vest:

Nestašica ANTIBIOTIKA u Srbiji: Evo šta je obaveza APOTEKARA, a šta LEKARA
Foto: Shutterstock


U srpskim apotekama u poslednjih nekoliko dana vlada nestašica antibiotika.

Kako su preneli mediji, reč je o lekovima amoksicilinu i amoksiklavu, a za "Jutro" na Prvoj ovu vest je potvrdila i Danjela Sretenović, magistar farmacije. Prema njenim rečima, nestašica lekova nije neuobičajena pojava, ali najčešći razlog zbog koje nastaje je prekomerna upotreba.

- Nestašice lekova se dešavaju, to je sastavni, ali neprijatan deo poslovanja. Postoje procedure za njihovo praćenje i dešavanje. Svaka apoteka koja izdaje lekove o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) je u obavezi da o eventualnim nestašicama obavesti fond - rekla je farmaceutkinja.

- Taj proces može da potraje, a u tom vremenu i od zavisnosti koja populacija je obuhvaćena nestašicom, može da se javi nemir na tržištu - rekla je Danijela i otkrila da farmaceuti nemaju zamenu za dva leka.

- Antibiotici su opštoj populaciji "interesantni". Pojavio se deficit amoksicilina i amoksiklava, kako ste i u medijima obavešteni. Jeste ga bilo, ali nestašica može da se javi iz raznih razloga - rekla je ona.

- To je najčešće prekomerna upotreba u nekom prethodnom periodu, a zatim neusklađena proizvodnja ili uvoz u narednom periodu. Sada je aktuelan porast cena, što svakako utiče na snabdevenost - rekla je Danijela.

Foto: Pixabay.com

 

Ukoliko u apotekama ne možete da zamenite lek za drugi sa istim sastavom, konsultujte se sa lekarom.

- Naše je da u slučaju nestašice zamenimo lek istog aktivnog principa sa lekom drugog proizvođača. Konkretno, u ovom slučaju, nismo imali tu mogućnost i tada mora doći do preporuke lekara o dostupnim lekovima, kako bi terapija mogla da se zameni. Ono što mi viđamo na terenu kada se ovo desi, jeste da se gubi poverenje kod pacijenata, to im unosi nemir - rekla je farmaceutkinja.

Na pitanje da li su Srbi skloni pravljenju zaliha antibiotika, Danijela je odgovorila da to ne može da se dogodi.

- U slučaju antibiotika, teško da to može da se desi jer se izdaju uz lekarski recept. To se dešava sa lekovima koji su za hroničnu terapiju. Ljudi najviše prave zalihe kada je hipertenzija u pitanju. Kupuju lekove za naredna dva ili tri meseca, ali ne za više od toga - rekla je Danijela Sretenović.

 

 

Ostavite komentar