Priče > Društvo

NESTAŠICA antibiotika za DECU u apotekama u ČAČKU, i to NIJE PRVI PUT

Ovo je period godine kada vlada najveća potražnja za sirupima, pa su lekari prinuđeni da propisuju zamenu

Izvor: K1info/Tanjug

17/01/2023 > 10:50

podeli vest:

NESTAŠICA antibiotika za DECU u apotekama u ČAČKU, i to NIJE PRVI PUT
Foto: Pexls.com


U zdravstvenim ustanovama u Čačku vlada nestašica antibiotskih sirupa za decu, pa su lekari prinuđeni da propisuju zamenu.

Inače, apotekarska ustanova "Čačak" na području teritorije grada ima šest apoteka, a na teritoriji Moravičkog okruga ukupno 17 radnih jedinica.

- U našim apotekama, uglavnom ima antibiotskih sirupa, nestašice su povremene, uglavnom ima sirupa iz grupe penicilina, odnosno, sirupa u kojima je aktivna supstancija penicilinski derivat. Oni se pojavljuju u našoj dežurnoj apoteci. Do sada nismo imali period bez bar jednog leka koji sadrži aktivnu komponentu penicilin u sebi, a u pitanju je formulacija za decu. Uglavnom nema od svih fabrika koje su u opticaju i koje su na listi odgovarajućih zamena istih lekova, drugih proizvođača uglavnom pacijenti mogu da dobiju - rekla je Nedeljka Radosaljević, magistar faremacije, upravnik apoteke "Dr Dragiša Mišović".

Radosavljević je istakla da nema razloga za brigu, jer se uvek propiše adekvatna zamena, ukoliko nekog leka nema.

- Uvek postoji zamena, nije to neka nestašica koja traje dug period i nismo imali ni jedan period da nemamo odgovarajuću zamenu za neki lek, kada su u pitanju sirupi, lekar će uvek  naći odgovarajuću terapiju od onoga što je na tržištu  - naglasila je Radosavljević.

 

Ona je objasnila da je ovo je period godine kada vlada najveća potražnja za sirupima  i uglavnom ako i ima nekih nestašica i nekog deficita na tržištu, to se dešava u ovom zimskom petriodu.

- Što se tiče ostalih lekova, osim ovih na bazi penicilina, uglavnom svih lekova imamo, nemamo neku nestašicu koju ne možemo da prevaziđemo, tu postoje paralele, različitih proizvođača, lekova iz istih grupa - zaključila je Radosavljević.

 


 

 

Ostavite komentar