Priče > Društvo

Hoćemo li OVE ZIME uopšte imati ZIMU? Sledeće nedelje JOŠ TOPLIJE, sneg samo na PLANINAMA

Planine poput Kopanika, Stare planine i drugih iznad 1.500 metara imaće zasigurni snežni pokrivač do kraja meseca

Izvor: K1info/telegraf.rs

13/01/2023 > 17:34

podeli vest:

Hoćemo li OVE ZIME uopšte imati ZIMU? Sledeće nedelje JOŠ TOPLIJE, sneg samo na PLANINAMA
Foto: Unsplash.com


Strujanja, vrlo visoke temperature i veoma česte padavine, tako bi ukratko mogla da se opiše prognoza na naredne dane, najavljuje meteorolog Đorđe Đurić.

Prema trenutnim prognozama, prave zime nema ni narednih 7 dana, a i kada dođe do zahlađenja, sneg se očekuje samo na planinama.

- Danas i tokom vikenda temperature će biti za oko pet stepeni više od prosečnih, koje za sredinu januara iznose od 1 do 5 stepeni. U prvoj polovini sledeće sedmice očekuju se maksimalne temperature za 5 do 10 stepeni više od proseka, u sredu i za 12. Međutim, u četvrtak će doći do zahlađenja, pa će sledećeg petka i vikenda biti hladnije, ali i dalje uz temperature za 3 do 5 stepeni više od proseka - najavljuje Đurić.

Prema njegovim rečima, planine su konačno nakon katastrofalne situacije u proteklih mesec dana dobile snežni pokirvač.

- On će se u dovoljnim količinama zadržavati na višim planinama do kraja meseca, iako se očekuje otapanje sredinom sledeće sedmice, ali ne i potpuno, dok se od narednog četvrtka očekuju nove snežne padavine - kaže Đurić i dodaje:

- Nažalost, sneg koji je prethodnih dana pao na nižim planinama, početkom i sredinom sledeće sedmice potpuno će se otopiti zbog vrlo toplog i kišnog vremena sa jakim južnim vetrom (reč je planinama sa nadmorskom visinom manjom od 1200 metara), ali se i na tim planinama od sledećeg četvrtka očekuje sneg, uz ponovno formiranje snežnog pokrivača. Planine poput Kopanika, Stare planine i drugih iznad 1500 metara imaće zasigurni snežni pokrivač do kraja meseca.

Ostavite komentar