Priče > Društvo

Dr Bekić upozorava: KRAKEN stiže, u februaru će još RASTI BROJKE

Mnogo je više zaraženih u januaru nego u decembru, a sv je to posledica praznika

Izvor: K1info/Tanjug

12/01/2023 > 16:04

podeli vest:

Dr Bekić upozorava: KRAKEN stiže, u februaru će još RASTI BROJKE
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Poslednjih dana došlo je do blagog pogoršanja epidemijske situacije, očekuje se da će brojke tek rasti, a da će nova varijanta "kraken" u februaru postati dominantna i u našoj zemlji, rekao je danas direktor Doma zdravlja Savski venac dr Zoran Bekić.

On je uporedio kovid brojke koje su u decembru bile između 400 i 600 novozaraženih dnevno, sa sadašnjim koje idu i do 1.500.

- Trenutno je 260 je hospitalizovanih pacijenata, 22 na respiratoru, poslednjih dana beleži se i porast preminulih pacijenata. Sve je to posledica prazničnih okupljanja i migracija stanovnika, koje se dešavaju u ovo vreme, i to su sve uzroci koji su uticali na povećanje broja obolelih - rekao je Bekić.

Naglasio je da korona virus "nije spavao" i da će svaki put da ima zamah kada se dogodi veliki broj kontakata.

- Sa koronom se borimo već tri godine i videli smo šta je sve bila u mogućnosti da uradi. Sojevi sada jesu blaži nego u periodu od 2020. do 2022. ali naši najstariji pacijenti i dalje su ugroženi - upozorio je on.

Dr Bekić ističe da je u Srbiji i dalje dominantna podvarijanta omikrona BA.5, te da se rizik za lokalnu transmisiju virusa može oceniti kao visok.

- Kraken je soj koji se, od svih poznatih do sada, najbrže širi. Pojavio se u Sjedinjenim Američkim Državama i više od 40 odsto populacije je već uspeo da zarazi, a brzo se širi svetom i Evropom. Zbog toga je za očekivati je da će se širiti i u Srbiji i da će u februaru postati dominanatan - poručuje Bekić.

Klinička slika je slična kao kod drugih sojeva, dodaje Bekić, ali napominje da se brže širi i time stvara veću opasnost za najstarije i najugroženije građane.

- Zato svaki put kad dođe do nekog novog soja, koji se još brže širi u državama koje su usporile vakcinaciju, to utiče na broj preminulih lica - objasnio je on.

Vakcinaciju u Srbiji opisao je kao vidno usporenu i izneo podatak da je  4. dozu do sada primilo više od 100.000 osoba, a počela je i primena 5. doze.

- U respiratornim ambulantama DZ Savski venac došlo je do povećanja broja građana koji se javljaju zbog respiratornih infekcija, posebno zbog kovid infekcija. Dnevno u januaru za sada imamo od 70 do 90 prvih pregleda, u decembru je bilo od 40 do 60. Oko 22 odsto onih koji se jave su pozitivni - kaže Bekić.

Navodi da broj dece nije toliko veliki za sada, ali ukazuje na to da će brojke u narednom periodu nastaviti da rastu.

- Brojke će rasti pre svega zbog pojave novog soja, a najveći broj novoobolelih je iz grupe radno sposobnog stanovništva, čak 50 odsto. Vakcinacija starijih osoba je prioritet i aposolutno će se na taj način uticati na težinu kliničke slike, a samim tim i na broj preminulih osoba - objasnio je on.

Bekić ističe da je trenutno veće interesovanje za vakcinaciju protiv sezonskog gripa nego prošle godine i objašnjava da su AH1, AH3 i B sojevi gripa u cirkulaciji u Srbiji.

- Voleo bih da izbegnemo "makaze", a šta to znači - s jedne strane imamo na vratima talas kovida uzrokovan novim sojem, koji može da uzorkuje potencijalno veliki broj novozaraženih i imamo sa druge strane pik infekcije sezonskog gripa.  To može biti jako opasno, a jedino oružje je vakcinacija. Korona ne planira da prođe kao što vidimo i zato moramo i dalje da se pridržavamo epidemijskih mera i time zaštitimo sebe i svoje najmilije - zaključuje Bekić.

 

 

Ostavite komentar