Priče > Društvo

Tržište NEKRETNINA u svetu se smiruje, a u Srbiji se USIJAVA: Kad će početi da PADAJU CENE stanova?

Cena stanova je ekonomska kategorija i zavisi od odnosa ponude i potražnje, tvrdi arhitekta Branka Bošnjak

Izvor: K1info/Tanjug

12/01/2023 > 16:57

podeli vest:

Tržište NEKRETNINA u svetu se smiruje, a u Srbiji se USIJAVA: Kad će početi da PADAJU CENE stanova?
Foto: Pixabay.com


Iako širom sveta padaju cene nekretnina, u Srbiji je potpuno drugačija slika, rekla je danas arhitekta Branka Bošnjak i dodala da će, dokle god je veća potražnja od ponude, cene stanova ići nagore.

Ona je za RTS izjavila da očekuje da će se u narednih godinu-dve konsolidovati cene stanova, a posle toga i početi da padaju.

Poslednjih osam godina konstantno raste cena nekretnina u Srbiji, a pored domaćih kupaca, sve je više stranaca koji se odlučuju da novac ulože u kupovinu nekretnina u Srbiji.

Bošnjak ističe da je cena stanova ekonomska kategorija i da zavisi od odnosa ponude i potražnje. 

- Pošto je poslednjih godina jako veliki priliv novih stanovnika u Beograd, onda i potražnja raste, ali i ekonomska kriza donosi ideju o ulaganju u nekretnine. Sve to podiže cenu nekretnina, ali ovako visoke cene su generisane izgradnjom u luks naseljima. Ta luks naselja su dala ogromne cene, što se prelilo i na cene u centralnim beogradskim opštinama, a samim tim podigle su se cene i u prigradskim naseljima - rekla je Bošnjak.

Ona objašnjava da će se Generalnim planom za Beograd definisati još mnogo zona za novogradnju, a da će se, kada se završi postupak legalizacije, stvoriti fond novih legalnih uknjiženih stanova.

Kaže da su završetkom popisa stanovništva stvoreni uslovi da se izradi novi Generalni plan, kojim se definiše kompletan razvoj grada, njegove granice, ekonomski i prosvetni razvoj, stanovanje, zaštita prirodnih i kulturnih dobara, zdravstveni program jednog grada.

- Taj Generalni plan trebalo bi da reši jako veliki broj problema jer treba da bude i sanacioni i razvojni. Sanacioni treba da reši probleme saobraćaja, stanovanje u prigradskim naseljima koja su najčešće nehigijenska i ekološki nepovoljna - navela je Branka Bošnjak.

 

 

Ostavite komentar