Priče > Društvo

Da li LEKARI mogu da imaju PLATU 2.500 evra? Struka SUMNJA u najavu ministarke

Srbija bi mogla da primeni formulu za zaradu kakva je u Makedoniji

Autor: K1info/021

25/12/2022 > 18:17

podeli vest:

Da li LEKARI mogu da imaju PLATU 2.500 evra? Struka SUMNJA u najavu ministarke
Foto: Pixabay.com


Ministarka zdravlja Danica Grujičić, nedavno je izjavila da se pravi plan po kome bi lekar opšte prakse imao platu 2.500 evra, kao što je to slučaj u Severnoj Makedoniji.

Ministarka zdravlja je istakla i da su porodični lekari ti koji bi povratili poverenje građana u zdravstveni sistem i rešili mnogo više zdravstvenih problema na lokalnom nivou.

- Hajde da napravimo takvu formulu za zaradu za lekare opšte prakse da bude kao u Makedoniji, gde jedan ima dve i po hiljade evra platu - rekla je Grujičićeva za Euronews i ponovo objasnila da se zalaže za sistem primarne zdravstvene zaštite zasnovan na porodičnom lekaru, odnosno grupama od po tri, četiri lekara opšte prakse po kvartovima. 

Predstavnici sindikata u zdravstvu pozdravili su ovakve planove, ali i izneli sumnje da bi plate zaista mogle da dostignu nivo koji spominje ministarka.

Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije naglašava za Danas da informacija da lekari u Makedoniji imaju platu od 2.500 evra nije u potpunosti tačna.

- Pojedini imaju tolike plate, ali ima i lekara koji imaju primanja od 1.000 evra. Sistem koji spominje ministarka zdravlja je zapravo faza koju smo već prošli pre uvođenja kapitacije. Nažalost, pokazalo se da taj sistem nije radio kako treba. Lekari bi bili zadovoljni i da se primenjuju važeći zakoni o platnim razredima, po kojima bi osnovna plata lekara iznosila između 180 i 190 hiljada dinara - ističe Panić.

Da je došlo vreme da ponovo razmotri kapitaciona formula isplate zarada smatra i Zoran Ilić, predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost".

- Naravno da bismo pozdravili plate od 2.500 evra, kada bi i sestre imale bar 1.300, a nemedicinsko osoblje između 700 i 800 evra. Međutim, taj model ne donosi svima takve plate, pa i naše kolege i koelginice nisu baš najzadovoljnije - ističe Ilić.

Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti je takođe istakao da bi sindikat svakako pozdravio toliko povećanje zarada.

Foto: Unsplash.com

 

- Nije tajna da su lekarima, medicinskom osoblju uopšte, plate relativno male i da je to jedan od osnovnih razloga za odliv kadra u inostranstvo. Jasna nam je ekonomska moć zemlje u kojoj živimo, ali očekujemo značajno povećanje zarada - navodi Savić.

Dr Dragan Delić izjavio je za N1 da je ideja da lekari imaju plate 2.500 evra dobra, ali da mu iskustvo govori da je "od ideje do realizacije dug i trnovit put". 

Ističe da je činjenica da lekari ne radi svi isti obim posla. "Mora da postoji sistem nagrađivanja zdravstvenih radnika na osnovu kriterijuma", kaže on.

Prema njegovom mišljenju, problem je što više decenija u zdravstvenom sistemu ekonomija ne stanuje. 

- Vi imate proklamovana prava osiguranika i ona su zaista maksimalna, a na drugoj strani imate prihode koji postoje u zdravstvenom sistemu, 42 odsto potrošnje u zdravstvenom sistemu mi finansiramo iz svog džepa, plaćamo preglede kod privatnika, laboratorijske analize, lekove... To nema ni u jednoj evropskoj zemlji - kaže Delić.

Prema njegovom mišljenju, dopunski rad je iznuđeno rešenje i nije dobro.

- Ljudi već plaćaju svoj doprinos za zdravstveno, pored toga što plaćaju, još moraju i kod privatnika da plate. Lekar koji radi kod privatnika mora da ima energiju za tako nešto, znači da negde mora da se štedi - kaže Delić.

 

 
identifikacioni

 

 

Ostavite komentar