Priče > Društvo

MAME SU ZAKON: To sada kaže i USTAVNI SUD SRBIJE

Utvrđeno da odredba Zakona koja se odnosi na davanje naknada porodiljama za vreme porodiljskog odsustva nije u saglasnosti sa Ustavom

Izvor: K1info/Tanjug

23/12/2022 > 13:19

podeli vest:

MAME SU ZAKON: To sada kaže i USTAVNI SUD SRBIJE
Foto: Pexels.com


Ustavni sud Srbije utvrdio je da odredba člana Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom koja se odnosi na davanje naknada porodiljama za vreme porodiljskog odsustva nije u saglasnosti sa Ustavom i ostavio zakonopiscu da tu odredbu izmeni u skladu sa zakonom, saopštilo je danas Udruženje "Mame su zakon" koje je podnelo predlog za razmatranje ustavnosti te odredbe. 

U saopštenju se navodi da je objavljivanje te odluke u Službenom glasniku odloženo za šest meseci i da zbog toga Udruženje u ovom trenutku nema više informacija o tome. 

Udruženje je istaklo da je isti slučaj bio i sa ranijim odlukama koje je Ustavni sud donosio u korist porodilja, a za koje je uputilo Predlog za ocenu ustavnosti.

To u praksi najčešće znači da se ostavlja prostor zakonopiscu da izmeni odredbu koju je sud proglasio neustavnom, što je, svakako, dobra vest koja upotpunjuje ono o čemu se Udruženje "Mame su zakon" ranije dogovorilo o izmeni zakona sa ministarkom za brigu o porodici i demografiju Darijom Kisić, a što je nedavno potvrdio i predsednik Aleksandar Vučić, ističe se u saopštenju.

 Udruženje je podnelo predlog za razmatranje ustavnosti odredbe člana 17. stav 4. Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom koja se odnosi na davanje naknada porodiljama za vreme porodiljskog odsustva.

 

 

 

Ostavite komentar