Priče > Društvo

DECA VIŠE VERUJU TIKTOKU nego mami i tati: Uzalud su sva upozorenja, MLADE NAM VASPITAVA INTERNET

Svi klinci su na Tik Toku, od malih nogu postaju zatvorenici virtuelnog sveta zbog prekomerne upotrebe mobilnih telefona

Autor: Mina Duduković

09/12/2022 > 07:08

podeli vest:

DECA VIŠE VERUJU TIKTOKU nego mami i tati: Uzalud su sva upozorenja, MLADE NAM VASPITAVA INTERNET
Foto: Pixabay.com


Svedoci smo da se naša deca rađaju, žive, odrastaju, sazrevaju, pa i formiraju kao ličnosti u digitalnom dobu, a sve češće su njihove prve igračke tableti i telefoni.

Stručnjaci upozoravaju da je veliki broj njih mnogo snalažljiviji u upotrebi novih tehnologija od strarijih u svom okruženju, pa da se samim tim osećaju i superiornijim, čak i u odnosu prema roditeljima. Ono što zabrinjava jeste i to da deca pokazuju da više veruju TikToku nego mami i tati.

Foto: Shutterstock

 

Beograđanka Marija M. majka je dvoje dece starosti od 10 i 14 godina. Kaže da je primetila da njena deca provode dosta vremena na internetu i da su u poslednje vreme pokazala veliko interesovanje za društvenu mrežu TikTok.

- Ne mogu konstantno špijunirati decu, niti mogu da kontrolišem svaki njihov korak. Ono što sam primetila u poslednje vreme jeste da pokazuju veliku nezainteresovanost kada pričaju samnom. Iako pokušavam da se uključim u njihov život, da otvoreno i bez osude razgovaram sa njima, to mi nikako ne polazi za rukom, jer se oni prave da već sve znaju. Često im tražim da mi pokažu šta to prate na mrežama i da otkrijem čemu im služi telefon. Međutim, sve češće mi govore da ja to ništa ne razumem, a ne daj bože da im dam neki savet. Naljute se i jednostavno ga ne čuju - priča ova majka.

Ona dodaje da najviše strepi od izazova na TikToku, jer u medijima često ima priliku da vidi da deca stradaju, jer oponašaju ono što vide na ovoj društvenoj mreži.

- Prepričavam deci ono što čujem o strašnim stvarima koje su vezane za TikTok i govorim im čega se sve plašim. Uznemirim se svaki put kada primetim da se ne ponašaju onako kako ih ja vaspitavam. Verovatno oponašaju ono što vide na internetu. Izgleda da roditelji nisu više primer deci i da se više niko ne ugleda na svoje majke i očeve, već na one što vide na društvenim mrežama. To me zaista frustrira - kaže ona. 

Foto: Pixabay.com

 

Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost dece na internetu kaže za K1 info da je činjenica da deca više veruju TikToku nego roditeljima i da ova društvena mreža sve više uzima maha. 

- Znam za neverovatnih 46 izazova na TikToku koji nose sa sobom rizike za decu i mlade.Svaki put kada bih saznala za novu opasnost koja nam stiže sa ove društvene mreže pisala sam, objašnjavala, upozoravala, u nadi da će me neko čuti, da će roditelji obratiti više pažnje, da će javnost biti upućena, da će nastavnici znati da prepoznaju. Međutim, deca nastavljaju da ih obožavaju. Vole da ih gledaju, obožavaju likove koji u njima učestvuju, a bogami obožavaju i da se u njima oprobaju - kaže Jonev.

Ona dodaje da su roditelji u jako lošoj poziciji, jer su sve svesniji da takvi izazovi direktno ugrožavaju zdravlje dece, izazivaju povrede i ugrožavaju život. Ono što je najveći problem jeste činjenica da deca još u predškolskom uzrastu znaju šta je TikTok i od malih nogu prate taj sadržaj. 

- Na hiljade dece u celom svetu je doživelo ozbiljne povrede, a izazovi su završavali smrtnim ishodom. I u Srbiji smo izgubili decu zbog opasnih TikTok izazova. Setimo se trinaestogodišnjeg dečaka u Subotici kome je izvađena slezina je žrtva vršnjaka koji su oponašali igru/izazov koji su videli na TikToku. To su odmah priznali direktoru škole i roditeljima na razgovoru posle incidenta. Kažu i da nisu znali da će posledice biti tako strašne. Verujem, da kod kuće niko ne uči decu da budu nasilna, ali eto oni više veruju TikToku nego roditeljima, a njihovi junaci su jutjuberi i tiktokeri. Današnja deca ne čitaju knjige, a sve što ih zanima pronalaze na internetu. Zbog toga raste generacija dece bez kritičkog mišljenja, koja je sklona manipulacijama - kaže Jonev. 

Posledice i "crveni alarm"

* Svađe, agresivno ponašanje, nemogućnost komunikacije, ignorisanje članova porodice, izolacija...

* Isključenje iz stvarnog života, preokupacija gledanjem sadržaja na telefonu, gubitak prijatelja,...

* Nesanica, problem sa ishranom, depresija, anksioznost, impulsivnost, razdražljivost, bol u vratu i kičmi, oftamološki problemi, gojaznost, glavobolje...

* Slab uspeh u školi, izbegavanje školskih obaveza, smanjeno vreme za učenje, nezanimanje za znanjem...

Prema njenim rečima deca danas ne razmišljaju, "ne pale mozak", a ni logika im očito nije jača strana.

- Da imaju kritičku svest i kritički način razmišljanja, znali bi da posledice neodgovornog, neobazrivog, nasilnog ponašanja mogu biti katastrofalne! I za njih i za druge! Nije poenta da se TikTok zabrani, ova mreža poput drugih ima svojih prednosti, ali je poenta naučiti decu da razmišljaju, da znaju posledice svog delovanja, da koriste internet za dobro, a ne za loše. Ohrabriti ih da budu svoji i ne prate trendove društvenih mreža, da ne nanose bol drugima. Verujem da im roditelji i pričaju da se ne upuštaju u izazove koji izazivaju povrede i ugrožavaju život i zdravlje, ali je pitanje koliko ih deca koja žive u virtuelnom svetu uopšte i čuju - kaže Katarina za K1 info, i dodaje:

- Iz prve ruke znam da deca u Srbiji 90 odsto materijala koji je nasilan, provokativan, erotski i koji se tiče vratolomija poput TikTok izazova ne kače na društvene mreže već razmenjuju međusobno putem poruka na Viberu ili Whatsapu! To još više otežava posao roditelja.

 

Ostavite komentar