Priče > Društvo

MAME preduzetnice - UMORNE od posla, ali i OČEKIVANJA da će se PROMENITI ZAKON

Da li će mame preduzetnice u 2023. biti izjednačene sa zaposlenim ženama?

Izvor: K1info/rts.rs

09/12/2022 > 20:23

podeli vest:

MAME preduzetnice - UMORNE od posla, ali i OČEKIVANJA da će se PROMENITI ZAKON
Foto: Pexels.com


Dok su na porodiljskom bolovanju, ženama preduzetnicama se ne uplaćuju doprinosi, ne ide im radni staž, a ako moraju na trudničko ne primaju punu naknadu za odsustvo, upozoravaju iz Udruženja "Mame su zakon".

Još je lošiji položaj žena koje rade na privremenim i povremenim poslovima.

Tatjana Macura iz Udruženja "Mame su zakon", rekla je da izmene zakona koje su stupile na snagu u julu 2018. godine na potpuno drugačiji način prepoznaju žene koje su zaposlene kod poslodavca i imaju stalni ugovor o radu u odnosu na sve druge koje su ili na fleksibilnim ugovorima ili samostalno obavljljaju delatnost, odnosno preduzetnice.

Prema njenim rečima, žene preduzetnice nemaju pravo da odsustvuju sa posla i održavaju trudnoću, a u slučaju da im posao ostane aktivan nadokanada koju će primati u trenutku održavanja trudnoće je 50 odsto.

Foto: Pexels.com

 

Kada rode dete, nemaju pravo na porodiljsko odsustvo i odsustvo radi nege deteta.

- Njih zakon tretitra kao ostale nadokande i u tom smislu nemaju pravo da svoje odsustvo prenesu na partnera, nemaju plaćene poreze i doprinose... - kaže Macura.

Zbog toga je ovo Udruženje  tražilo promenu zakona kojima bi mame preduzetnice dobile ista prava kao zaposlene žene.  

- U pregovorima smo sa ministarkom Darijom Kisić i mi smo izmene zakona o zdravstvenom osiguranju nedavno predali u skupštinsku proceduru - ekla je Macura.

Ukoliko zakon bude usvojen, trudnice koje samostalno obavljaju delatnost imaće pravo nadokanadu od 100 odsto, kao i mogućnost da brigu o detetu prenesu na svog partnera kako bi one mogle da ostave svoj biznis aktivnim.

- To su frizerke, knjigovođe, zubarke, advokatice, programerke, žene koje nemaju taj luksuz da godinu dana izostaju sa posla da bi negovale dete iako to žele - navela je Macura.

Pored žena preduzetnica, ugrožene su i žene koje su prijavljene na privremenim i povremenim poslovima, jer godinama rade sa privremenim ugovorima. 

- Predlažemo da se izjednače prava onih žena koje rade na ugovore o radu i onih koje rade na fleksibilnim ugovorima kako bi u pogledu materinskih prava imali svi iste uslove. Država mora da učini sve da  njihov posao učini sigurnim i stabilnim - zaključila je Macura. 

 

 

Ostavite komentar