Vesti > Svet

Evropa je znala da će BITI LOŠE, ali ovakav RASPAD SISTEMA niko nije očekivao

Inflacija divlja, poslovna klima se pogoršala a optimizam opao u svim sektorima

Autor: Tanjug

28/07/2022 > 15:59

podeli vest:

Evropa je znala da će BITI LOŠE, ali ovakav RASPAD SISTEMA niko nije očekivao
Foto: Pixabay.com


Poslovna klima u evrozoni se pogoršala mnogo više nego što se čekivalo, optimizam je opao u svim sektorima, a poverenje potrošača splasnulo na rekordno nizak nivo usled krize zbog rata u Ukrajini i razbuktale inflacije.

Evropska komisija je objavila da je njen indeks ekonomskog raspoloženja pao na 99 poena u julu, sa 103,5 poena u junu. Ekonomisti koje je anketirao Reuters u proseku su očekivali pad poslovnog raspoloženja na 102 boda.

Indikator poslovnog sentimena u industriji se prepolovio, spustivši se na 3,5 poena ovog meseca sa 7 bodova u junu, dok su ekonomisti predviđali da će iznositi 6 poena.

Optimizam u industriji usluga, u sektoru koji generiše više od dve trećine bruto domaćeg proizvoda evrozone, potonuo je na 10,7 bodova sa junskog nivoa od 14,1 poena, naspram očekivanja da će iznositi 13,5 poena.

Raspoloženje među potrošačima se takođe pogoršalo na minus 27 poena sa minus junskih 23,8 poena, na rekordno najniži nivo od kada je počelo da se radi ovo merenje 2000. godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Inflatorna očekivanja potrošača za 12 meseci unapred su porasla na 42,8 bodova sa 42,6 poena u junu. Očekivanja o rastu prodajnih cena u industriji su se, međutim, smanjila na 45,1 poen sa 50,1 poena u junu.

Ostavite komentar