Priče > Biznis

Kartica MAMILICA: Ako ste lojalni, ne budite - LAKOVERNI

Apoteke, prodavnice, kafeterije, knjižare, pet šopovi, ali i avio-kompanije utrkuju se ko će svojim kupcima ponuditi atraktivnije popuste

Autor: Mina Duduković

22/09/2022 > 20:24

podeli vest:

Kartica MAMILICA: Ako ste lojalni, ne budite - LAKOVERNI
Foto: Pixabay.com


Gotovo da nema trgovinskog lanca u Srbiji koji svojim kupcima ne nudi lojaliti karticu, odnosno "plastiku" kojom ostvaruju popust.

Benzinske stanice, prodavnice, kafeterije, knjižare, pet šopovi, ali i avio-kompanije gotovo da se utrkuju ko će svojim kupcima ponuditi atraktivniju ponudu upravo kroz lojalti programe. Međutim, kolike pogodnosti zaista dobijaju njihovi korisnici?

Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da da su u Srbiji lojalti programi napravljeni sa jednim ciljem, a to je da povećaju broj ponovnih kupovina i pobede konkurenciju, pogotovo u poslednje vreme kada i oni osećaju krizu i pad prometa. 

-  Lojalti kartice mogu da pomognu da se ostvare realni popusti i da se zaista uštedi. Međutim, u pojedinim radnjama nameću se potpuno nemoguće misije kada je reč o broju sakupljenih bodova, pa lojaliti kartice služe samo da zauzimaju mesto u novčaniku. Mi pravimo izbor. Kartica ne sme da bude mamilica! Zbog toga svaki potrošač treba da bude dovoljno mudar i da shvati kupovinu kao jednu ekonomsku odluku, a ne sebi da stvara obavezu da pazari isključivo tamo gde ima lojaliti karticu - priča Nikolić. 

Foto: Freepik.com

 

 

Oprezno s ličnim podacima

Da biste dobili karticu sa popustima, potrebno je da prodavcima ostavite svoje lične podatke i prethodno potpišete saglasnost - po pravilu su to formalne izjave sa potpisima saglasnosti, koje naši građani olako potpisuju, bez nekog temeljnog čitanja. Podaci se smeju obrađivati samo na osnovu zakona ili saglasnosti. Saglasnost je po našem zakonu dobrovoljna i u pisanoj formi. Ako to neko ne poštuje, krši zakon.

On dodaje da potrošači često namenski odlaze u određene radnje, samo zbog sakupljanja poena, sličica, bodova i izbegavaju da idu na druga mesta sa istom ponudom jer ne mogu da računaju na sniženja, a koja su zapravo neretko i neostvariva u praksi.

- Treba da shvatimo da lojalti kartice možda možemo da upotrebimo, ali nikako da stvaramo sebi obavezu da pazarimo isključivo tamo gde je imamo - zaključuje Nikolić.

KAKO FUNKCIONIŠU LOJALITI KARTICE

1. Vlasnici mogu da uštede tako što će dobiti popust ili pak neku vrstu bonusa

2. Trenutno stanje na kartici se pokazuje u poenima ili novčanom iznosu

3. Kada nešto kupite, ta transakcija se odmah registruje i stanje na računu se menja

4. Vrednost na kartici se umanjuje ako sakupljena sredstva unovčite

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar