Priče > Čuvarkuća

DVA GRADA "povukla su nogu" i za svoje žitelje obezbedila ENERGETSKE VAUČERE - hoće li i ostatak Srbije?

Ovu subvenciju dobiju domaćinstva čiji prihod po članu ne prelazi 25.000 dinara

Autor: Mina Duduković

18/10/2022 > 19:07

podeli vest:

DVA GRADA "povukla su nogu" i za svoje žitelje obezbedila ENERGETSKE VAUČERE - hoće li i ostatak Srbije?
Foto: Unsplash.com


Građani Srbije zbog sve teže energetske krize, poskupljenja i jagme za ogrevom sa velikom zebnjom čekaju niske temperature koje su nam na pragu. Zima je blizu, grejna sezona još bliže, a grejanje je stavka koja drastično opterećuje svako domaćinstvo i kućni budžet, bez obzira da li se živi u selu, varošici ili gradu. Kako bi pomogla svojim građanima Sremska Mitrovica uvela je energetske vaučere, kao vid pomoći za predstojeću zimu, a po ugledu na ovaj grad to je učinio i Sombor. 

Ono što je zanimljivo jeste da su još lani pojedine evropske zemlje uvele energetske vaučere za najugroženije građane, a ove godine će to uraditi dve lokalna samouprave u Srbiji.

Vrednost subvencije u vidu vaučera u Sremskoj Mitrovici je 10.000 dinara, a pravo na korišćenje utvrđuje stručna komisija koju čine tri člana. Ovaj predlog već je usvojen na sednici Skupštine grada, a građani će svoje zahteve moći da podnose krajem oktobra.

- Doneli smo odluku o subvencijama u vidu energentskih vaučera koji su namenjeni za prevazilaženje poteškoća naših građana što se tiče nabavke energenata. Naši građani i članovi domaćinstva moćiće sa istim vaučerima da odu u "Toplifikacije" i na osnovu njihovih računa plate isti  - kaže za K1info Dražen Riđošić, načelnik gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine.

On je dodao da vaučere mogu da dobiju domaćinstva čiji prihod po članu ne prelazi 25.000 dinara. Kriterijumi za rangiranje će biti i imovinsko stanje i broj članova u porodici.

- Građani će vaučerima moći da plate račune komunalnom preduzeću ili da kupe ogrev, ali će morati da podnesu zahtev i kasnije da prilože otpremnicu i račun. Visoke cene ogreva učinile su drva, ugalj, pelet i ostale energente sve teže dostupnim građanima. Najteže je onima koji imaju najniža primanja. zbog toga smo mi doneli ovu odluku kako bi pomogli svojim socijalno najugroženijim građanima - objašnjava Riđošić.

Foto: Pixabay.com

 

  

On dodaje da osim subvencije biće moguća i refundacija troškova nabavke ogrevnog drveta, peleta, mazuta i uglja. Ovo pravo će moći da ostvare socijalno ugrožena domaćinstva tako što će se prijavljivati na javni poziv koji će Grad raspisati u narednom periodu.

- Verujem da će i drugi gradovi slediti naš primer. Već su nam se gradonačelnici iz drugih delova Srbije javljali da nas pitaju za ideju, proceduru i realizaciju ove naše akcije. Pozvao bih i druge gradove da pomognu svojim sugrađanima da "prezime", jer zaista u današnje vreme nikome nije lako, a kamoli onima koji imaju mala primanja - dodaje on. 

I Grad Sombor će ove grejne sezone socijalno ugroženim građanima pomoći u plaćanju energenata tako što će im dodeliti energetske vaučere u iznosu od po 15.000 dinara.

Papreno

U Srbiji metar drva u proseku košta oko 80 evra, a dodatan trošak pravi i prevoz za koji treba izdvojiti od 20 do 50 evra, zavisno odakle se doteruju. Struganje je od 450 do 650 dinara, cepanje po metru je od 400 do 600 dinara. Građani za pelet plaćaju 360 evra, dok tona uglja košta i do 42.000 dinara. 

Kako se navodi na zvaničnom gradskom sajtu, prijave za vaučere se mogu podneti do 25. oktobra, a njima će socijalno ugroženi moći da plate račune za utrošenu toplotnu energiju ili da nabave ogrev - drvo, pelet, brikete.

Socijalno ugroženi se za vaučere prijavljuju tako što potrebnu dokumentaciju dostavljaju Centru za pružanje usluga socijalne zaštite grada Sombora, gde mogu da dobiju i sve neophodne informacije za prijavljivanje i dobijanje vaučera.

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar