Priče > Čuvarkuća

OTKRIVAMO: Beogradske elektrane 5 godina GREJANJE naplaćivale VIŠE NEGO ŠTO SU SMELE - evo KOLIKO vam DUGUJU

Veštačenje koje je naručila Zaštita potrošača pokazalo je da su vlasnici stanova od 80 kvadrata grejanje pretplatili čak 46.694 dinara

Autor: Katarina Milanović

18/10/2022 > 10:45

podeli vest:

OTKRIVAMO: Beogradske elektrane 5 godina GREJANJE naplaćivale VIŠE NEGO ŠTO SU SMELE - evo KOLIKO vam DUGUJU
Foto: Shutterstock


Beogradske elektrane punih pet godina su Beograđanima grejanje naplaćivale puno skuplje nego što su imale pravo po zakonu!

Veštačenje koje je naručilo udruženje Zaštita potrošača pokazalo je da su  vlasnici stanova od 80 kvadrata grejanje pretplatili za 46.694 dinara, vlasnici stanova od 60 kvadrata dali su čak 35.021 dinara više, dok su Beogradske elektrane vlasnicima stanova od 40 kvadrata dužne 23.347 dinara.

Naime, problem je u tome što je cena gasa opala u periodu između 2016. i 2020. godine. To pojeftinjenje osetila je država, ali ne i potrošači.

Predsednik udruženja Zaštita potrošača Nenad Bumbić objasnio je da je razlika nastala jer Grad Beograd i Beogradske elektrane nisu, kako Zakon o energetici nalaže, smanjili cenu grejanja pred početak nove grejne sezone. Zakon o energetici odredio je kako se cena grejanja izračunava, ali i da ona mora da se usklađuje svake godine u septembru sa rastom ili smanjenjem troškova proizvodnje i isporuke toplotne energije.

- Tokom 2015. i 2016. godine cene gasa, za komercijalne kupce, opala je između 28 i 33 odsto. Zato su Grad Beograd i toplane imali zakonsku obavezu da smanje cenu grejanja - objasnio je Bumbić za K1info.

Međutim, cena grejanja je tokom 2016. godine ostala ista kao i godinu ranije, iako je po Zakonu morala biti snižena za najmanje 14 odsto, odnosno za oko 17 dinara po kvadratu mesečno. 

Veštačenje

Veštačenje je za udruženje Zaštita potrošača odradio sudski veštak za ekonomsko-finansijsku oblast Vladimir Gmitrović. 

- Cena grejanja, koja je utvrđena na osnovu „Metodologije za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom“, a za regulatorni period 2015. godine do 2020. godine nije promenjena, iako su se u posmatranom periodu od 2016. do 2020. godine menjali parametri (tarifni elementi) za određivanje cene grejanja. Nalaz je pokazao da su ostvareni prihodi JKP "Beogradske elektrane" po osnovu prodaje toplotne energije u periodu od 2016. do 2020. godine u svakoj godini bili veći od maksimalnih prihoda prema Metodologiji - napisao je on u svom nalazu.

Naš sagovornik napominje da se do sada oko 250 ljudi prijavilo se za tužbu protiv Beogradskih elektrana. 

- Od toga je više od 50 već podneto, oko stotinak novih biće predato u toku sledeće nedelje, a očekujemo da će sve tužbe biti podnete do 1. novembra. Pripremno ročište bilo je zakazano za 3. oktobar, međutim, odloženo je za mart. To se desilo zato što su Beogradske elektrane odgovor Sudu poslale svega par dana pred ročište. To je kratko vreme da bi on uopšte stigao do nas - kaže Bumbić.

Foto: K1info

Nenad Bumbić, Zaštita potrošača

Predsednik udruženja Zaštita potrošača smatra da će potrošači isterati pravdu.

- Razumem da su građani skeptični zbog svega što se dešavalo, ali ja sam veoma optimističan. Ako tužite, verujem da ćete dobiti. U pitanju je čista matematika, ako bi Sud dosudio protiv potrošača to je kao kad bi rekli da su dva puta dva pet, a ne četiri. Nema o čemu tu puno da se razmišlja, zato i pozivam potrošače da nam se priključe - kaže on za K1info i dodaje:

- Ukoliko dobiju na Sudu moraće da im isplate pun iznos koji im duguju, ali i kamate. S obzirom da je u pitanju delo neosnovano bogaćenje, rok za zastarevanje je deset godina.

 

Koliko nam duguju?

30 m2

17.510 dinara

40 m2

23.347 dinara

50 m2

29.184 dinara

60 m2

35.021 dinara

70 m2

40.857 dinara

80 m2

46.694 dinara

90 m2

52.531 dinara

100 m2

58.368 dinara

 

120 m2

70.041 dinara

 
Zakon poštuju samo kad im odgovara

Beogradske elektrane u jednom trenutku zaista jesu poslale zahtev za usklađivanje cena, ali da bi ih povećale! 

Prvi put su to uradili tek 2021. godine, kada je računica pokazala da cena grejanja treba da se poveća. Naravno, izmene se rade samo na štetu potrošača.

I Državna revizorska institucija, koja je kontrolisala poslovanje Beogradskih elektrana između 2018. i 2020. godine konstatovala je da je to preduzeće prekršilo Zakon o energetici.

- JKP Beogradske elektrane nisu podnosile nadležnom organu pisani zahtev za odobravanje cene toplotne energije za nastupajuću grejnu sezonu i u toku grejne sezone ukoliko se ukupna cena energenta smanjivala za više od pet odsto, što nije u skladu sa Zakonom o energetici - rekli su oni.

Foto: Freepik.com

 
Grejanje u Novom Sadu drastično jeftinije 

Da je zakon prekršen govori podatak da je cena gasa samo tokom 2016. godine opala višestruko više od 5 odsto. 

Zato je Grad Novi Sad spustio cenu grejanja dva puta tokom 2016. godine. Novosađani su tokom 2015. godine plaćali grejanje oko 108 dinara po kvadratu, dok su na kraju 2016. godine plaćali 98 dinara. A Beograđani su i dalje plaćali 119 dinara.

U Novom Sadu cene grejanja smanjene su i 2018. godine, na oko 93 dinara. Tokom 2022. grejanje je u Novom Sadu koštalo još manje – 90 dinara, a u Beogradu i dalje 119 dinara po kvadratu! Dakle, grejanje u Beogradu je čak 32 odsto skuplje nego u Novom Sadu.

 

Beogradske elektrane zarađuju poput ogromnih kompanija

U periodu između 2016. i 2020. godine Beogradske elektrane su ostvarile poslovnu dobit od preko 23 milijarde dinara! Ovo komunalno preduzeće je tih godina spadalo u najprofitabilnije kompanije u Srbiji.

Agencija za privredne registre je 2016. godine objavila da su Beogradske elektrane peto najprofitabilnije preduzeće, odmah posle NIS-a, Telekoma, Telenora i EPS-a. 

Za razliku od ostalih preduzeća sa liste najprofitabilnijih koja posluju u celoj zemlji, pa i izvoze, Beogradske elektrane su lokalno preduzeće sa relativno malim brojem korisnika. Zato je tolika profitabilnost elektrana izrazito nelogična.  

- Tolika dobit jasno ilustruje da je cena bila iznad maksimalno dozvoljene. Propisano je da toplane ne mogu da imaju dobit veću od 8 odsto sa ciljem da komunalna preduzeća ne bi mogla da zloupotrebe monopolski položaj koji su im građani dali - kaže Nenad Bumbić.

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar