Priče > Čuvarkuća

Kako da NAPLATITE ŠTETU posle SUPERĆELIJSKE OLUJE?

Svima koji su uplatili polisu da budu zaštićeni od posledica oluje šteta će biti nadoknađena

Izvor: K1info/telegraf.rs

20/07/2023 > 19:13

podeli vest:

Kako da NAPLATITE ŠTETU posle SUPERĆELIJSKE OLUJE?
Foto: TANJUG/ GRADSKO ZELENILO NOVI SAD/bs


Superćelijska oluja juče je u gotovo u celoj Srbiji nosila sve pred sobom, a u nezapamćenom evremenu povređeno je četvoro ljudi. Drveće je padalo "kao od šale", a snažan vetar nosio je čak i limene krovove.

Posledice jučerašnjeg nevremena vidljive su jutros na gotovo svakom koraku, načinjena je ozbiljna šteta, a još uvek se ne zna tačan broj automobila koji su uništeni zbog pada grana ili čak celih stabala. 

Nažalost, nisu retki ni srušeni krovovi kuća i zgrada, uništeni lokali i izbijeni prozori, a šteta na poljoprivrdnim gazdinstvima tek će biti vidljiva.

Danas se mnogi koji su pretrpeli štetu pitaju ko ima pravo da odštetu.  

U Udruženju osiguravača kažu da svi koji su platili polisu da budu zaštićen od posledica oluje, bez obzira na to da li se priča o kući, imovini, poljoprivredi ili o životu, imaju pravo na odštetu i šteta će im biti nadoknađena.

Zoran Ćirić, predstavnik Udruženja osiguravača Srbije, ističe da se uslovi osiguranja preciziraju prilikom kupovine polise i da svako zna od čega je tačno osiguran.

- Kada kupujete polisu osiguranja imovine, vi birate od čega sve želite da budete osigurani. Preporuka je da se oni koji su pretrpeli štetu što pre jave svom osiguravajućem društvu, bilo da je ona na vozilima, na kući, na poljoprivrednim zasadima ili da su u pitanju povrede kod ljudi koji imaju životno osiguranje - kaže Ćirić za Telegraf Biznis.

Foto: TANJUG/ OMK MUP REPPUBLIKE SRBIJE/bs

 

Iako vlada uvreženo mišljenje da su oni koji imaju kasko osiguranje automatski zaštićeni od svega, naš sagovornik objašnjava da to nije baš tako.

- Mnoge osiguravajuće kuće nude vam i za kasno osiguranje da birate šta želite da osigurate, a mnogi da bi smanjili cenu osiguranja izbace, na primer, šoferšajbnu, a ona tokom ovakvih neprilika prva strada - objašnjava on.

Oni koji imaju uplaženo puno kasko osiguranje, ne moraju da brinu, njihovi troškovi popravke vozila biće redundirani u potpunosti.

Većina vozača u Srbiji, ipak, nema kasko osiguranje, a osiguranje o autoogovornosti je vrsta obaveznog osiguranja kojom se vlasnik vozila osigurava od odgovornosti za štetu koju pričini trećim licima i ovo osiguranje nema veze sa štetom od vremenskih nepogoda.

Za one koji nemaju polisu osiguranja, a vozilo im je oštećeno tokom sinoćnje oluje, ipak postoji šansa da im šteta bude nadoknađena. Naime, "Zelenilo Beograd" može da nadoknadi štetu ukoliko je "njihovo" drvo palo na automobil. "Zelenilo" je dužno da nadoknadi štetu samo ukoliko je drvo palo na površini koja je u njihovoj nadležnosti.

Slična pravila koja važe za vozila, važe i za osiguranje života i za osiguranje imovine, a možda i najveću štetu tokom razorne oluje pretrpeli su poljoprivrednici koji tradicionalno nemaju zaključene polise osiguranja, pa su kao takvi najranjiviji, jer je u Srbiji je osigurano manje od 10 odsto obradivog zemljišta i manje od 5 odsto registrovanih gazdinstava

Ostavite komentar