Priče > Čuvarkuća

Ako hoćete da UŠTEDITE, sami posadite BAŠTU: Luk i krompir SKUPLJI nego uvozni limun

Cena povrća znatno je skočila u marketima i prodavnicama, ali i na pijacama koje su važile za najpristupačnije trgovine

Izvor: K1info/RINA

17/03/2023 > 19:02

podeli vest:

Ako hoćete da UŠTEDITE, sami posadite BAŠTU: Luk i krompir SKUPLJI nego uvozni limun
Foto: RINA


Klimatske promene, veća ulaganja i poskupljenja na svakom nivou uticali su da povrće po kom je prepoznatljiv zapadni deo Srbije sada bude skuplje i od južnog voća.

Cena krompira znatno je skočila u marketima i prodavnicama, ali i na pijacama koje su važile za najpristupačnije trgovine, pa tako sada kilogram krompira plaćamo čak 100 dinara.

- To je cena koja je adekvatna za krompir ovog kvaliteta, da bi se proizveo krompir koji kada se donese kući može da se iskoristi, koji nije crn i bušan, u njega mora dosta da se uloži - rekao je povrtar Saša Ćendić iz sela Mršinsci kod Čačka i dodao: 

- Cena po hektaru sa ulaganjima do vađenja krompira je oko 7.000 evra da bi se proizvela kvalitetna roba, u poslednje vreme je problem i sa radnicima kojih nema dovoljno, jer oni imaju mogućnost da se zaposle u firmama, jedna dnevnica je 4000, znači za deset radnika samo za dnevnice potrebno je 40.000.

Foto: Shutterstock

 

Ukoliko pitate građane koji su redovni na pijacama ovog proleća papreno košta i crni luk. Njegova cena se skoro izjednačila sa cenom limuna o kilogramu, što ranije nije bio slučaj.

- Cena crnog luka, domaćeg kolačara je trenutno 180 dinara, holandski je 150. Sve nas koji proizvodimo i prodajemo na tezgama luk cena je iznenadila, međutim, po svoj prilici da se naš narod malo odaljio od svojih proizvoda i ne seje luk, pa bude i cena viša - rekao je Zoran Ćiriman, prodavac za tezgom voća i povrća na čačanskoj pijaci.

On dodaje da ukoliko neko želi da prođe povoljnije i da se ne iznenađuje kad dođe u kupovinu na pijacu, onda je pravi način da sami posadite luk u svojoj bašti. Jer, tada vas mnogo jeftinije košta.

- Od kilograma semenskog luka koji košta svega 250 dinara na kraju sezone može roditi i do 20 kilograma tog povrća, samo treba da se zasuču rukavi. Nekada su ljudi luk sadili i oko kalema, oko voćaka kruške, šljive, dakle treba samo da se radi ko poseje dva kilograma, obezbedio se za celu godinu - rekao je Ćiriman.

 

 

 

Ostavite komentar