Priče > Čuvarkuća

Da li znate šta su ŠRINKFLACIJA i ILUZIJA EBINGHAUS? Pogledajte u svoj tanjir u restoranu I SVE ĆE VAM BITI JASNO

Kompanije i brendovi vremenom često smanjuju zapreminu/količinu određenog proizvoda, pri čemu zadrže istu cenu

Izvor: K1info/telegraf.rs

11/01/2023 > 09:34

podeli vest:

Da li znate šta su ŠRINKFLACIJA i ILUZIJA EBINGHAUS? Pogledajte u svoj tanjir u restoranu I SVE ĆE VAM BITI JASNO
Foto: Pixabay.com


Inflacija se meri time koliko su skočile cene robe i usluga tokom određenog vremenskog perioda, i to je ekonomski pojam o kojem se najčešće govori kada pričamo o cenama.

Manje se govori o tzv. šrinkflaciji, terminu nastalom od engleske reči "shrink" što znači smanjenje, a odnosi se na to da kompanije i brendovi vremenom smanje zapreminu/količinu određenog proizvoda, pri čemu zadrže istu cenu.

Dobar primer za to su čokolade od 90 grama, koje "izgledaju" kao da imaju 100 grama, i prodaju se po "punoj ceni".

Međutim, tu nije kraj. Ono što se sada primećuje i pojedinim restoranima, čak i u Srbiji, jeste da istovremeno smanjuju porciju, a podižu cenu. Dakle, tu dolazi do "duplog" udara za potrošače.

Foto: screenshot

iluzija Ebbinghaus

Ono što je problem sa šrinkflacijom je činjenica da ta "promena" nije baš tako očigledna.

Restorani se neretko brane stavom da je "sve poskupelo", te da su i oni morali da podignu cene za nekoliko desetina dinara po proizvodu, dok što se tiče količine - teško je "ući u trag" tim kalkulacijama i taktikama.

Čak i pre ove krize, šefovi kuhinja su imali ideje kako da porciju učine većom, jer je u glavama potrošača jelo koje izgleda veće - u startu vrednije, bolje. Zapravo, oni kvalitet obroka i cenu neretko mere u odnosu na količinu na tanjiru.

Godinama su kuvari koristili fenomen poznat kao iluzija Ebbinghaus, kako bi "pomerili" prividnu veličinu porcije u jednom ili drugom pravcu. Poslužite jelo na malom tanjiru i izgleda veće; stavite istu hranu u sredinu mnogo većeg tanjira, i porcija automatski deluje manje.

Ali, ova iluzija ne važi samo za restorane – koriste je i drugi trgovci.

 

 

 

Ostavite komentar