Priče > Čuvarkuća

Još jedan KONKRETAN DOKAZ da RAČUNI ZA GREJANJE treba da budu UMANJENI

Potrošačko udruženje Efektiva poziva građane na pokretanje potrošačkih sporova

Izvor: K1info

10/01/2023 > 19:09

podeli vest:

Još jedan KONKRETAN DOKAZ da RAČUNI ZA GREJANJE treba da budu UMANJENI
Foto: Shutterstock


Beogradski zaštitnik građana još krajem novembra uputio je preporuku Beogradskim elektranama, čija je suština da treba da umanje građanima račune za grejanje u oktobru, zbog odlaganja početka grejne sezone.

Danas se sa ovim stavom složio i medijator za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova, koji je dao preporuku da se potrošaču umanji račun.

Međutim, toplane su i to odbile.

Potrošačko udruženje Efektiva objavilo je da je potrošač bio rešen da ostvari svoja prava.

- Jedan potrošač je, nakon žalbe Toplani i negativnog odgovora, prosledio pritužbu na adresu medijatora (telo za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova). Tokom postupka, medijator je potvrdio osnovanost zahteva potrošača i dao preporuku da se potrošaču umanji račun za period neisporučivanja grejanja - objavila je Efektiva na facebook profilu.

Foto: Freepik.com

 

Oni dodaju da Toplana tu preporuku nije prihvatila, pa sledi sudski spor.

Dakle, imamo mišljenje gradskog Ombudsmana i sada ovu preporuku medijatora, tužbe su već krenule i u narednom periodu očekujemo i prve presude. Pozivamo vas na pokretanje potrošačkih sporova koji su potpuno besplatni, ne samo iz razloga povraćaja novca, već kako bismo gradsku vlast, koja upravlja Toplanom, naučili pameti i sprečili ih da ubuduće pljačkaju svoje građane! - naveli su u Efektivi.

Podsetimo, grekna sezona u Beogradu odložena je za 15 dana, pa je umesto 15. oktobra počela tek 1. novembra.

Kako je u oktobru za K1info.rs objasnio prvi čovek Efektive, Dejan Gavrilović tih 15 dana bez grejanja čine 8,33 odsto u odnosnu na celokupnu grejnu sezonu.

- Oni nama račune za grejanje "razbijaju" na 12 meseci, pa ih plaćamo cele godine. Po toj logici, zbog odlaganja grejne sezone u proseku bi trebali da plaćamo čak i oko 800 dinara svakog meseca - objasnio je on tada.

Grejna sezona traje 180 dana, a ove godine skraćena je za 15 dana, što je 8,33 odsto. 

Recimo, račun za grejanje za stan od 60 kvadrata u prestonici na mesečnom nivou iznosi oko 7.000 dinara, a na godišnjem vlasnik grejanje plaća 84.000 dinara. Ako tu cifru umanjimo za 8,33 odsto, dobijemo iznos od 77.000 dinara.

Dakle, naš račun na godišnjem nivou zbog odlaganja grejne sezone trebalo bi da bude čak 7.000 dinara manji. 

 

Ostavite komentar