Priče > Biznis

Podvodni električni kabl iz Azerbejdžana SNABDEVAĆE STRUJOM pola Evrope - A SRBIJU?

Plan je da podvodni električni kabl ide ispod Crnog mora, te da poveže evropske zemlje sa Azerbejdžanom

Autor: K1info

21/12/2022 > 09:48

podeli vest:

Podvodni električni kabl iz Azerbejdžana SNABDEVAĆE STRUJOM pola Evrope - A SRBIJU?
Foto: Pexels.com


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u poseti Azerbejdžanu, a u srpskoj delegaciji su i ministar finansija Siniša Mali i ministarka energetike Dubravka Đedović.

Povodom najavljenog uvoza struje iz te zemlje, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je krajem novembra da bi uvoz električne energije iz Azerbejdžana trebalo da počne od januara, ukoliko se ispune svi preduslovi.

Prema njenim rečima, „količina struje koju Azerbejdžan može da isporuči, a koja je definisana u dosadašnjim pregovorima je 50 megavata u prenosnom kapacitetu“.

- U toku je usaglašavanje preostalih pitanja u vezi sa prenosom energije iz te zemlje, koji bi trebalo da se realizuje preko teritorije Turske i Bugarske - najavila je pre nekoliko sedmica Đedović.

U planu je podvodni električni kabl koji će obezbediti struju za Evropu iz Azerbejdžana

Inače, u Bukureštu je potpisan sporazum o izgradnji podvodnog električnog kabla koji će snabdevati evropske zemlje strujom iz Azerbejdžana.

Crnomorski električni kabl koji će snabdevati evropske zemlje strujom iz Azerbajdžana biće dugačak preko 1.100 kilometara. Sporazum o izgradnji kabla za prenos azerbejdžanske struje u Evropu potpisali su pre nekoliko dana lideri Mađarske, Azerbajdžana, Rumunije i Gruzije, prenosi balkangreenenergynews.com.

Sporazum o izgradnji podvodnog električnog kabla ispod Crnog mora za prenos struje iz Azerbejdžana u Evropu potpisali su u Bukureštu lideri Mađarske, Rumunije, Gruzije i Azerbajdžana, Viktor Orban, Nicolae Ciuca, Irakli Garibašvili i Ilham Alijev.

Početak izgradnje elektroenergetskog kabla predviđen je za septembar sledeće godine, a puštanje u rad planira se najranije 2029. Kabl snage do 1.000 megavata, biče dugačak 1.195 kilometara i povezivaće Azerbejdžan sa Mađarskom, preko Gruzije i Rumunije i ispod Crnog mora.

Potpisivanju sporazuma je prisustvovala i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

 

Ona je kazala da je strategija Evropske unije da okrene leđa ruskim fosilnim gorivima i diverzifikuje se prema pouzdanim energetskim partnerima. Fon der Lajen je istakla da je EU spremna da pruži finansijsku podršku ovom projektu kada bude urađena studija izvodljivosti.

Predsednica Evropske komisije je napomenula da bi crnomorski kabl mogao transformisati Gruziju u energetsko čvorište električne energije i integrisati je u unutrašnje tržište električne energije EU. Ova interkonekcija će povezivati dve crnomorske obale, energetski, kao i digitalno, tako da električni kabl ispod Crnog mora pruža višestruke mogućnosti, navela je Fon der Lajen.

Crnomorski kabl mogao bi da doprema struju i do Moldavije, Ukrajine, kao i do zemalja Zapadnog Balkana, istaknuto je prilikom potpisivaja sporazuma u Bukureštu.

 

 

 

Ostavite komentar