Priče > Biznis

BIĆE STRUJE usred zimskih dana, STIŽE POZDRAV iz Azerbejdžana

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović govorila o načinu realizacije postignutog dogovora

Izvor: K1info/novosti.rs

26/11/2022 > 18:07

podeli vest:

BIĆE STRUJE usred zimskih dana, STIŽE POZDRAV iz Azerbejdžana
Foto: Tanjug/Mre/Zoran Petrović


Uvoz električne energije iz Azerbejdžana trebalo bi da krene od januara, ukoliko se ispune svi preduslovi.

To će obezbediti dodatnu sigurnost za elektroenergetski sistem Srbije u zimskim mesecima, kada se očekuje najveći porast potrošnje struje. Ovo za "Novosti" kaže ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

- Količina struje koju Azerbejdžan može da isporuči, a koja je definisana u dosadašnjim pregovorima, je 50 megavata u prenosnom kapacitetu. U toku je usaglašavanje preostalih pitanja u vezi sa prenosom energije iz te zemlje, koji treba da se realizuje preko teritorija Turske i Bugarske - rekla je Đedovićeva..

Podsetimo, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je sa delegacijom nedavno boravio u zvaničnoj poseti Srbiji. Među važnim pitanjima bila je i energetika.

Predsednik Aleksandar Vučić je sa Alijevom razgovarao o intenziviranju saradnje u toj oblasti, a ministarka sa svojim kolegom, Parvizom Šahbazovom. Prema Vučićevim rečima, razmatralo se i pitanje uključivanja Srbije u budući projekat kojim će Azerbejdžan snabdevati Evropu električnom energijom.

- Razgovaraćemo sa evropskim partnerima da se priključimo, jer se radi o podvodnom kablu, ispod Crnog mora, kojim bismo obezbedili energetsku sigurnost - kazao je Vučić.

Foto: Pexels.com

 

O tome će biti razgovora sa Rumunijom i Mađarskom.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je juče da je završena studija o daljem razvoju energetskog sektora u Srbiji, koja je rađena sa jednom norveškom kompanijom. On je najavio da će narednih nedelja biti doneta odluka u kom pravcu će se taj sektor razvijati.

- Narednih nekoliko nedelja ćemo da odlučujemo o tome koji ćemo scenario da usvojimo - rekao je Siniša Mali.

On je naglasio i da Srbija ima dovoljno gasa za grejnu sezonu. Ambasador Rusije u Srbiji Bocan-Harčenko rekao je da je "Gasprom" otvoren za razgovore ukoliko Srbiji budu potrebne dodatne količine ruskog gasa tokom zime, i istakao da RF ima razumevanja za poziciju Srbije od koje se zahteva uvođenje sankcija njegovoj zemlji.

On je naveo da je Rusija prvim osnovnim ugovorom omogućila Srbiji snabdevanje određenom količinom gasa po najnižim mogućim cenama, kao i da su nakon toga ugovorene dodatne količine po nešto višim cenama. Govoreći o embargu EU, kojim će i našoj zemlji biti zabranjen uvoz sirove nafte iz RF od 5. decembra, ambasador je poručio da je NIS potpuno obezbeđen ovim energentom iz drugih izvora i da ta kompanija posluje na najbolji način.

 

Ostavite komentar