Priče > Biznis

Barselona: Sajam NEKRETNINA je leglo spekulacija - taj sektor doprinosi raslojavanju društva

Svi koji se pojavljuju na sajmu nekretnina označeni su kao neprijatelji običnog čoveka i doprinose porastu siromaštva

Izvor: K1info/Tanjug

19/10/2022 > 20:42

podeli vest:

Barselona: Sajam NEKRETNINA je leglo spekulacija - taj sektor doprinosi raslojavanju društva
Foto: Unsplash.com


Stotine aktivista u Barseloni protestovalo je protiv otvaranja međunarodnog sajma nekretnina tvrdeći da on predstavlja "leglo spekulacija" koje negativno utiču na rast cena nekretnina, prenosi Rojters.

Desetine aktivista su na mestu za održavanje sajma na otvorenom uzvikivali slogane i sprečavali ceremoniju otvaranja sve dok ih policija nije oterala.

Drugi su se okupili ispred zgrade gde su polivali bojom neke od zvanica, među kojima je bilo više od 1.200 investitora i 380 predstavnika kompanija za promet nekretnina.

Policija je u opremi za razbijanje demonstracija obezdeđivala ulaz.

Društva za zaštitu prava stanara su pozvale na bojkot sajma i u zajedničkom manifestu okrivili lokalne vlasti, banke i investicione fondove za gentrifikaciju grada i dramatični rast cena stanarina.

- U gradu u kome se svakog dana sprovede preko 20 prinudnih iseljenja se okupljaju glavni krivci za bedu većinske populacije da bi razvili nove strategije eksploatacije teritorije i resursa i produbili siromaštvo, navodi se u njihovom saopštenju.

Prosečne cene stanarina u Barseloni su dostigle rekordnu visinu od 17,8 evra za kvadrat u septembru i time porasle za 20,3 odsto u odnosu na prošlu godinu. Uz godišnju inflaciju u Španiji od 8,9 odsto život postaje skup za mnoge stanovnike čuvene katalonske metropole.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar