Priče > Biznis

Solidarnost u vreme energetske krize POTREBNA u regionu, Mađarska razume IZAZOVE Srpske i Balkana

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je susret predstavnika Republike Srpske i Mađarske a tema je energetika!

Izvor: K1info/Tanjug

13/10/2022 > 23:12

podeli vest:

Solidarnost u vreme energetske krize POTREBNA u regionu, Mađarska razume IZAZOVE Srpske i Balkana
Foto: Tanjug/Foto Srna/Borislav Zdrinja


Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, rekao je da je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na sastanku u Budimpešti razgovarao o strateškim, bilateralnim i pitanjima o Evropskoj uniji i kandidatskom statusu BiH.

Dodik je na konferenciji za novinare najavio je da će u ponedeljak biti održan sastanak radne grupe Republike Srpske i Mađarske u vezi sa energetikom, prenela je RTRS.

- To je pitanje od velikog značaja za Evropu, pa i za Mađarsku. Razgovarali smo o energetskoj situaciji i onome što bi se u radnom naslovu moglo nazvati "Energetska solidarna zajednica". To znači da zemlje koje žele da budu deo nje, mogu i treba da svoje energetske raspoložive kapacitete daju na uvid i da se koriste, objasnio je Dodik.

Istakao da su to problemi koji će morati da se rešavaju i da će od toga zavisiti suverenitet samih država i nacija na ovim prostorima, što Mađarska, kako je rekao, razume.

- Mi hoćemo da budemo suvereni na prostoru Republike Srpske, da se naša prava osiguraju u skladu sa Ustavom BiH i izvan njega nismo spremni ništa da radimo u okviru BiH. To je naša politika - rekao je Dodik.

Naveo je da je u razgovoru bilo reči i o najavljenoj kandidaturi i mogućim prednostima za članstvo BiH u EU.

- Hvala svima koji su učinili sve, pre svega komesaru Verhaliju. Ako nam odobre kandidatski status, a stanje ostane isto, ja ne vidim da je to ikakav napredak, poručio je Dodik.

 

 

 

 

Ostavite komentar