Priče > Biznis

ZNATE LI ŠTA SU PROZJUMERI? U Srbiji ih ima 3.100 i sve ih je VIŠE, a evo šta je njihov "POSAO"

Krajnji cilj kupaca - proizvođača je da sebi obezbede što jeftiniju zelenu električnu energiju

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

21/05/2024 > 11:35

podeli vest:

ZNATE LI ŠTA SU PROZJUMERI? U Srbiji ih ima 3.100 i sve ih je VIŠE, a evo šta je njihov "POSAO"
Foto: Shutterstock


U Srbiji trenutno ima oko 3.100 kupaca - proizvođača električne energije, instalisane snage 52 megavata, što je čak sedam puta više u odnosu na poslednjih godinu i po dana, izjavila je danas pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene Maja Vukadinović.

Broj uvoznika, pa i domaćih proizvođača i prodavaca solarnih panela se povećava, a pored finansijskog efekta kupci - proizvođači sve više traže kvalitet, bezbednost i sigurnost svojih mini elektrana na krovovima. Pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene istakla je, na trećoj međunarodnoj konferenciji o kupcima - proizvođačima električne energije "Prozjumeri - dve godine posle", da je koncept energetske samostalnosti upotrebom solarne energije koristan svima, kako domaćinstvima i privredi, tako i državi.

- Upravo to predstavlja jedno od oruđa pomoću kojeg možemo uključiti veliki broj građana u energetsku tranziciju. Među prozjumerima imamo manastire, Žiču kao najpoznatiji, osnovne i srednje škole, privrednike, javne objekte - rekla je Vukadinović dodavši da je broj instalisane snage za godinu i po dana porastao 8,5 puta.

Vukadinović je podsetila da su Ministrastvo rudarstva i energetike i Ministarstvo finansija prethodne godine izmenili sve relevantne propise kojima se uređuju porezi i naknade koje plaćaju kupci - proizvođači, tako da se obračun poreza i naknada vrši, ne na preuzetu električnu energiju iz mreže, nego na razliku isporučene i preuzete električne energije, što značajno smanjuje osnovicu za plaćanje poreza i naknada, ali i pozitivno utiče na brzi povraćaj investicije.

- Domaćinstva mogu da instaliraju solarne panele do 10,8 kW, a ostali kupci do 150 kW zadržavajući prioritet pristupa sistemu, bez balansne odgovornosti. Na ovaj način koncept kupca - proizvođača se orijentiše ka domaćinstvima i maloj privredi - kazala je Vukadinović.

Prema njenim rečima, država je do sada subvencionisala oko 500 domaćinstava za izgradnju solarnih elektrana.

- To je petina od ukupnog broja domaćinstava koja su prozjumeri - naglasila je Vukadinović.

Foto: Green Energy 360/Privatna arhiva

 

Na konferenciji su istaknuti i planovi Ministarstva rudarstva i energetike u narednom periodu, među kojima je i pravno regulisanje koncepta aktivnog kupca.

- Kroz planirane izmene Zakona o energetici, tokom ove godine, uspostavićemo pravni okvir za aktivne kupce, kojima ćemo omogućiti da proizvedenu zelenu energiju koristi za sopstvene potrebe, a višak da prodaju na tržištu. Takođe, uspostavićemo sistem sertifikacije instalatera solarnih sistema, toplotnih pumpi i drugih OIE sistema čime ćemo obezbediti ujednačen i standardizovan kvalitet usluga na tržištu za građane i privredu - poručila je Vukadinović.

Dodala je da će se sprovesti i mere za unapređenje procedure priključenja, naročito na distributivnom nivou, gde je cilj digitalizovan i transparentan postupak priključenja za elektrane i prozjumere. Konferencija je u Privrednoj komori Beograda okupila predstavnike državnih institucija, akademske zajednice, privrednike i potencijalne korisnike, a glavna tema je "Šta uvođenje prozjumera donosi elektroenergetskim sistemima zemalja Zapadnog Balkana".

Konferenciju organizuje Energija Balkana uz institucionalno pokroviteljstvo Ministarstva rudarstva i energetike, a u saradnji sa Elektroprivredom Srbije AD, Privrednom komorom Srbije – Privrednom komorom Beograda i DOMI EKO SOLAR.

Ostavite komentar