Vesti > Svet

ZAKON USKORO ZABRANJUJE TIKTOK? Amerika probija led: Sledeće nedelje VAŽNO GLASANJE, a evo i zbog čega

Meru je podržala Bela, a kao razlog za moguću zabranu navodi rizike po nacionalnu bezbednost

Izvor: K1info/mondo.rs

Autor: Kristina Jokić

08/03/2024 > 09:57

podeli vest:

ZAKON USKORO ZABRANJUJE TIKTOK? Amerika probija led: Sledeće nedelje VAŽNO GLASANJE, a evo i zbog čega
Foto: Tanjug/AP Photo


Predlog koji bi mogao da primora kinesku kompaniju u čijem je vlasništvu TikTok da tu platformu proda u roku od šest meseci, ili se suoči sa zabranom, odobren je od Komiteta i panela američkog Kongresa.

 Iz TikToka kažu da bi takva zabrana narušila slobodu govora, ali i poslovanje malih i srednjih preduzeća koja se oslanjaju na tu aplikaciju, piše "BBC".

TikTok je pozvao i korisnike da članovima Kongresa preneseu svoje mišljenje. Poziv upućen korisnicima poslat je kroz notifikaciju američkim korisnicima, kako bi pozvali predstavnike svojih država i apelovali na njih da glasaju protiv te mere.

Foto: Pixabay.com

 

"Njujork tajms" piše da su linije za razgovor sa kancelarijama predstavnika Kongresa "zasute telefonskim pozivima", a očekuje se da će glasanje o predlogu zabrane biti iduće nedelje.

Preliminarni predlog jednoglasno je usvojen od strane Komiteta za energiju i trgovinu, a morao bi da ga odobri Senat pre nego što postane zakonski obavezujući.

U predlogu piše da je "aplikacija koju kontroliše strani neprijatelj pretnja po nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država". Kineska kompanija ByteDance, koja je vlasnik TikToka, naredbom bi bila primorana da proda aplikaciju ili se suoči sa uklanjanjem iz prodavnica aplikacija u Americi. Amerikanci tvrde da ByteDance ima veze sa Komunističkom partijom, dok ta kompanija i TikTok poriču te tvrdnje.

- Najveći neprijatelj Amerike ne bi trebalo da kontroliše dominantnu medijsku platformu u SAD-u - rekao je predsednik Komiteta Majk Galager, republikanac iz Viskonsina.

Na X profilu TikToka, ovaj potez nazvan je "direktnom zabranom".

- Ako postane zakonski važeća, zabrana će pogaziti slobodu govora i prava iz Prvog amandmana ustava 170 miliona Amerikanaca - navodi se u saopštenju.

Američko udruženje za građanske slobode se složilo, rekavši da je u pitanju "potez za jeftine političke poene u izbornoj godini".

Tokom svog mandata, prethodni američki predsednik Donald Tramp pokušao je da zabrani TikTok i WeChat, ali usled pravnih prepreka ta zabrana nikada nije sprovedena.

Ostavite komentar