Priče > Biznis

"Svi su primetili da MALA SRBIJA RASTE!" Siniša Mali najavio prosečnu PLATU 1.400 evra, a evo šta kaže za PENZIJE

Ministar je ukazao da Srbija trpi pritiske zbog glasanja u Savetu Evrope, ali da je, uprkos tome, ekonomski stabilna

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

22/04/2024 > 09:50

podeli vest:

"Svi su primetili da MALA SRBIJA RASTE!" Siniša Mali najavio prosečnu PLATU 1.400 evra, a evo šta kaže za PENZIJE
Foto: Tanjug printscreen


Ministar finansija Siniša Mali sumirao je utiske iz Vašingtona, gde je boravio u trodnevnoj poseti. Predvodio je srpsku delegaciju na prolećnom zasedanju MMF i Grupacije Svetske banke, a imao je i mnoge druge važne sastanke.

Ministar Mali je iz Vašingtona poneo sjajne utiske, jer je Srbija na jednoj od najvažnijih svetskih ekonomskih konferencija dobila niz pohvala. Takođe, produžen je aranžman sa MMF-om na još dve godine.

- Najpre, radi se o najvažnijem događaju na svetu - godišnji sastanak dve najvažnije finansijske institucije. Tema je ekonomija. Mi smo ova tri dana iskoristili da se vidimo sa svim čelnicima, investitorima, kreditnim rejting agencijama. Različite zemlje su različito reagovale na krize. U srednjem roku postoje globalni rizici. Pitanje je kako se Srbija snašla. Pokazali smo da je Srbija bolja od mnogih razvijenih zemalja. Verovali ili ne, u februaru je BDP zabeležio rast 5,.9 odsto - rekao je Mali.

Mali je na Kurir TV naglasio da se srpska ekonomija zasniva na dva faktora - investicije i izvoz.

- Kada pogledate strukturu rasta naše ekonomija, rastu nam sve grane, a to je najvažnije. Naša ekonomija se zasniva na dva najvažnija faktora - investicije i izvoz. Izvoz nam je prošle godine bio 41 milijardu, a pre samo 11, 12 godina bio je 11 milijardi. To su svi primetili, jedna mala Srbija raste - istakao je.

Ministar Mali o investicionom rejtingu

- Za naše javne finansije i dalji razvoj, ključna stvar je investicioni rejting. Od tri najveće investicione rejting agencije, ja sam imao sastanak sa dve. 2019. godine smo bili na korak od investicionog rejtinga, a onda je nažalost usledila korona. 2021. godine ponovo smo bili na korak, pa se desilo sukob u Ukrajini. Sada smo treći put u toj pozijici. Kada vam neko gleda zdravlje organizma, to najbolje rade, osim MMF i Svetske banke, rade te tri kreditne agencije. Kada neko hoće da investira, prvo proveri investicioni rejting. Naš je na pola koraka od investicionog. Hoćemo da uđemo u grupu najrazvijenih ekonomija. To bi bilo prvi put u istoriji - objasnio je.

Kako je naglasio, na sastanku sa direktorkom MMF-a Kristalinom Georgijevom pričalo se o nastavku razvoja Srbije. Mali je poručio da je "Srbija jaka i čvrsta" i da imamo jasnu budućnost.

Prosečna plata 2027. godine 1.400 evra

Mali se osvrnuo i na samo stanje u državi, kako je rekao, Srbija je zabeležila rekordno malu nezaposlenost.

- Imamo rekordno malu stopu nezaposlenosti - 9.1 odsto, a 2012. je bila 25,9. Imamo i rekordnu stopu zaposlenosti - 57 odsto. Moje najveće obećanje, o čemu sam govorio i u Vašingtonu - 1.400 evra prosečnu platu 2027. godine, prosečnu penziju 650 evra, minimalnu zaradu 650 evra - rekao je.

- Srbija trpi pristike zbog glasanja u Savetu Evrope, u regionu, oko Kosova... Uprkos svemu, Srbija je ekonomski stabilna - zaključio je Mali.

Ostavite komentar