Priče > Biznis

Teška srca MMF potvrdio da je ruska ekonomija otporna i da je SANKCIJE nisu ugrozile!

Fond je takođe poboljšao prognozu rasta ruske privrede za ovu i 2025. godinu

Izvor: K1info/Sputnjik

Autor: Milena Gačević

19/04/2024 > 22:57

podeli vest:

Teška srca MMF potvrdio da je ruska ekonomija otporna i da je SANKCIJE nisu ugrozile!
Foto: Freepik


Ekonomija Rusije dokazala je svoju stabilnost u uslovima jakih zapadnih sankcija i premašila je očekivanja, navodi se u dokumentu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U izveštaju se ističe da je nakon „relativno malog pada“ u 2022. godini, ruska ekonomija „premašila očekivanja“ po rezultatima 2023. godine.

MMF naglašava da uprkos sankcijama, obim izvoza ruske nafte ostaje „veoma stabilan“ i beleži nizak pad u poređenju sa periodom početka ukrajinskog sukoba, a uvedene sankcije dovele su do „transformacija“ ekonomije uz ulaganja u nove proizvodne kapacitete i rekordno nisku stopu nezaposlenosti uz istovremeni rast prihoda.

Fond je takođe poboljšao prognozu rasta ruske privrede za 2024. i 2025. godinu, očekujući povećanje BDP-a zemlje za 3,2 odsto u tekućoj godini i za 1,8 odsto u sledećoj (naspram 2,6 odsto i 1,1 odsto prema januarskoj prognozi).

U 2023. godini, rast ruskog BDP-a, prema procenama Fonda, iznosio je 3,6 odsto, što se poklapa sa procenom Rosstata.

Pored toga, direktor Evropskog departmana MMF-a Alfred Kamer istakao je da se pitanje konfiskacije suverene imovine Rusije u korist Ukrajine može rešiti posebnim jurisdikcijama i sudovima, ali to predstavlja rizik po globalni monetarni sistem.

Ostavite komentar