Priče > Biznis

Mali u Vašingtonu: Nemamo problema sa privrednim rastom, JAVNI DUG je pod kontrolom, evo šta su naši PRIORITETI...

Na Zapadnom Balkanu, prema Svetskoj banci, očekuje se rast ekonomske aktivnosti od 3,2 odsto i ubrzanje rasta na 3,5 odsto u 2025.

Izvor: K1info

19/04/2024 > 19:31

podeli vest:

Mali u Vašingtonu: Nemamo problema sa privrednim rastom, JAVNI DUG je pod kontrolom, evo šta su naši PRIORITETI...
Foto: Tanjug printscreen


Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali sastao se u Vašingtonu sa potpredsednicom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Antonelom Basani i poručio da srpska ekonomija i dalje raste uprkos krizi, kao i da je javni dug zemlje pod kontrolom.

Mali je predstavio visokoj zvaničnici Svetske banke naše dobre makroekonomske rezultate.

- I dalje rastemo, uprkos krizi, a javni dug nam je pod kontrolom. Nezaposlenost je na istorijski niskom nivou, a strane direktne investicije na rekordno visokom nivou - istakao je Mali.

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

 

Kada je reč o portfoliju koji imamo sa Svetskom bankom, rekao je da je  aktuelan Okvir za saradnju za period do 2026. godine. 

- Okvirom za saradnju se predviđa osnaživanje makro-fiskalnog okvira za zeleniji rast, zelene investicije i prelazak na ekonomiju sa niskim sadržajem ugljenika, kao i poboljšanje poslovnog okruženja i regionalne integracije - istakao je Mali.

Kaže da je od predstavnika Svetske banke čuo da im je značajno partnerstvo sa našom zemljom, s obzirom na to da imamo mnogo aktivnih projekata koji su važni za kvalitetniji život građana. 

- Razgovarali smo o ovim projektima, ali i o daljoj saradnji, sa naglaskom na projektima iz oblasti energetike. To nam je trenutno jedan od apsolutnih prioriteta i na tome ćemo zajedno raditi - rekao je Mali.

Ministar Mali će, u okviru učešća na prolećnom zasedanju MMF i Svetske banke, prisustvovati danas i investitorskom sastanku sa najvećim američkim i međunaronim investitorima, kojima će predstaviti Srbiju kao destinaciju za ulaganje.

- Veoma je važno da nam je udeo javnog duga u BDP-u samo 47,6 odsto. Juče je direktor MMF-a govorila da je prosek za svet 93 odsto, dok je prosek u evrozoni 89 odsto - naveo je Mali.
 

Mali se u Vašingtonu sastao i sa predstavnicima renomirane  agencije za kreditni rejting "Moody΄s".

Svetska banka je ovog meseca povećala prognozu privrednog rasta Srbije za ovu godinu sa 3,0 na 3,5 odsto, rečeno je na predstavljanju izveštaja Svetske banke: "Redovni ekonomski izveštaj za Zapadni Balkan".

Za Srbiju su poboljšane projekcije za 2024. godinu na 3,5 odsto, jer su se povećale i investicije i rast u svim sektorima.

Svetska banka je u oktobarskom izveštaju prognozirala da će se ekonomski rast Srbije ubrzati sa dva odsto u 2023. na tri odsto u 2024. godini, kao i na 3,8 odsto u 2025. godini.

Svetska banka očekuje dalji pad inflacije u Srbiji i da će ona na kraju godine iznositi 3,7 odsto.

Na Zapadnom Balkanu, prema Svetskoj banci, očekuje se rast ekonomske aktivnosti od 3,2 odsto i ubrzanje rasta na 3,5 odsto u 2025. godini.

U izveštaju se navodi da će region Zapadnog Balkana ponovo dostići prosečne stope rasta zabeležene pre izbijanja pandemije.

 

Ostavite komentar