Priče > Biznis

Banke su se oporavile POSLE KORONE i u 2023. su zabeležile ODLIČNE poslovne REZULTATE, a kako je GRAĐANIMA?

Profit bankarskog sektora u 2023. komentarisao je broker Nenad Gujaničić. On se osvrnuo i na stanje na Beogradskoj berzi

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

11/04/2024 > 17:24

podeli vest:

Banke su se oporavile POSLE KORONE i u 2023. su zabeležile ODLIČNE poslovne REZULTATE, a kako je GRAĐANIMA?
Foto: Pixabay.com


Oni retki koji čitaju novine u papiru pre desetak dana susreli su se sa finansijskim izveštajima banaka koji zauzimaju po nekoliko oglasnih strana.

Profit bankarskog sektora u prošloj godini porastao je 39 procenata na 122,2 milijarde dinara i prvi put u istoriji premašio je milijardu evra, dok je prinos na kapital dostigao 15 procenata, objavio je u tekstu na Linked in broker Nenad Gujaničić.

Ovaj očekivani rezultat posledica je naglog rasta kamata i proste činjenice da bankarske ustanove na svim meridijanima nevoljno prilagođavaju kamate na depozite u odnosu na kamate na kredite. Ova nesrazmera je poraznija u zemljama sa slabijim finansijskim tržištem gde ne postoje valjane investicione alternative, ocenio je Gujaničić.

 

Neto prihod od kamata banke su uvećale čak za 52 odsto, dok je neto prihod od naknada i provizija, koje su u godinama niskih kamata bildovale bilanse banaka, porastao tek 11 odsto. Istovremeno, banke nisu zabeležile značajniji rast troškova po osnovu većih otpisa i rezervisanja uprkos skupljim kreditima. 

Dakle, 20-ak godina nakon početka tranzicije domaćeg finansijskog sistema njegova bankocentričnost nikada nije bila veća, kaže Gujaničić, glavni broker u kompaniji Momentum Securities.

Foto: YouTube screenshot

 

Građani i privreda su, kako dodaje, odavno gubitnici ovakvog raspleta stvari, a ostaje da se vidi da li će nadalje i banke postati žrtve sopstvene hegemonije koja je sputala razvoj novih usluga.

Kako je proteklo prvo tromesečje 2024. na Beogradskoj berzi? 

Što se tiče naše berze, prvo tromesečje 2024. je bilo izuzetno dobro. Indeks Belex15 porastao je 13 procenata što je najbolji učinak ove indeksne korpe na početku godine još od perioda berzanske pomame 2007. godine, kaže Gujaničić u izjavi za K1info.rs.

Foto: belex.rs

 

- Iza ovog rasta leži pre svega pokušaj konsolidacije vlasništva u Messer Tehnogasu koji je gurnuo akcije ove kompanije 57 procenata. Mimo ovoga, tržište je ostalo sa svojim višegodišnjim problemima – nedostatak tržišnog materijala koji je doveo prošle godine do najnižeg prometa akcija još od reosnivanja berze. Ono što je takođe aktuelno jeste novi pokušaj države, koja je u međuvremenu postala i većinski vlasnik berze, da reanimira tržište pa se uskoro mogu očekivati emisije korporativnih obveznica - rekao je Gujaničić komentarišući dešavanja na Beogradskoj berzi.

Ostavite komentar