Priče > Biznis

Izgleda da ćemo uskoro sanjati BANANE! Zašto CENA ovog voća stalno RASTE?

Prošle sedmice je u nekoliko britanskih supermarketa došlo do nestašice banana

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Anica Ninković

17/03/2024 > 22:45

podeli vest:

Izgleda da ćemo uskoro sanjati BANANE! Zašto CENA ovog voća stalno RASTE?
Foto: Shutterstock


Zbog klimatskih promena i globalnog rasta temperature, pojedine vrste voća su sve skuplje. Među njima je i banana. 

Jedan od najcenjenijih stručnjaka na polju agro-ekonomije, ekonomista Paskal Liu rekao je za BBC na Svetskom forumu o proizvodnji banana u Rimu da klimatske promene predstavljaju "veliku pretnju" kad je snabdevanje u pitanju, zbog povećanja uticaja bolesti koje se brzo šire.

Velika Britanija svake godine uveze oko pet milijardi banana, od čega se oko 90 odsto prodaje u velikim supermarketima. Prošle sedmice je u nekoliko britanskih supermarketa došlo do nestašice banana, što su trgovci opravdali nepovoljnim vremenskim uslovima na okeanima, glavnim putevima transporta.

No dok se problem snabdevanja bananama može nositi s kratkoročnim vremenskim nepogodama poput spomenute, stručnjake zabrinjavaju drugi problemi - sve veća pretnja koju predstavlja globalno zagrevanje i bolesti koje se posledično šire.

- Mislim da su klimatske promene zaista velika pretnja industriji banana - rekao je Liu, stručnjak Svetskog foruma za proizvodnju banana, UN-ove krovne grupe koja okuplja zainteresovne strane u industriji, uključujući trgovce, zemlje proizvođače, izvoznike i istraživačke institucije.

Na proizvodnju bez sumnje utiču loši vremenski uslovi, ali stručnjaci ističu da je ovo voće osjetljivo i na porast temperature, a to bi moglo uništiti useve u nekim delovima svijeta. Strahuju da bi najveća neposredna pretnja mogla biti činjenica da širenju raznih bolesti doprinose sve više temperature.

Foto: Anica Ninković

 

Najviše iz zabrinjava nova verzija Panamske bolesti, gljivične infekcije poznate kao Fusarium Wilt TR4, koja se iz Australije i Azije premestila u Afriku, a odnedavno i na područje Južne Amerike. Jednom kad se plantaža zarazi ovom gljivicom izuzetno je teško sanirati problem, jer vrlo brzo uništava sva stabla.

Uzgajivači se suočavaju i s ostalim pritiscima zbog sve većih troškova za đubrenje, energiju i transport, ali i s problemima pronalaska dovoljnog broja radnika.

Zbog svega navedenog, cene banana će u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i drugde vjerovatno porasti i neće se više smanjivati. Liu predviđa da će, "ukoliko ne dođe do velikog povećanja ponude, cene banana ostati relativno visoke u godinama koje su pred nama."

Ostavite komentar